На 5 февруари 1985 г., точно преди 30 г. във Фуншал (главният град на остров Мадейра) се ражда португалският футболист Кристиано Роналдо. На португалски пълното му име звучи приблизително като Крищиану Роналду душ Сантуш Авейру.

Едновременно обичан и мразен до полуда, Кристиано (така го наричат по цял свят, освен в родината му и в Бразилия, бел. ред.) днес е най-добрият футболист в света. Неотдавна той получи третата си "Златна топка", чупи голови рекорди в "Реал" (Мадрид), няма защита, която да може да го спре, особено когато е здрав. Макар и вече на 30, цената му е стотици милиони. Ако някой иска да го откупи, по-добре преди това да се сдобие с банка...

Роналдо на ст. "Васил Левски". През миналата есен "Реал"
гостува в София на "Лудогорец" в Шампионската лига.

Кръстен е Роналдо в чест на Роналд Рейгън - любимият актьор на бащата на бъдещата футболна знаменитост. Любопитно е, че кариерата на бъдещия №1 едва не приключва на 15 години заради усложнения, довели до тахикардия.

"Сърцето му щеше да изскочи дори при пълен покой", спомня си майка му Долорес Авейру. Тийнейджърът трябвало да се подложи на лека операция, но лекарите информирали семейството, че има риск Кристиано да спре да играе. Интервенцията обаче била успешна и Роналдо бил изписан часове след постъпването си в клиниката.

Годината за Кристиано започна и с промяна в личния живот, освен че му донесе поредната "Златна топка". Той се раздели с руския модел Ирина Шайк и само дни по-късно испанската преса обяви новата му избраница: журналистката Лусия Вилалон (26 г.). Все още липсва потвърждение и от двамата, но хубавицата напусна работата си в клубната телевизия на "Реал" малко, след като вестта за връзката им гръмна.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 5 февруари по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив