На 87 години почина социологът проф. Петър-Емил Митев.

Тъжната новина съобщиха от института "Иван Хаджийски", чийто съосновател беше той.

"Проф. Митев бе учен от световна величина, общественик, визионер и вдъхновител на младите изследователи!

Дълбок поклон пред светлата му памет!", написаха оттам.

Проф. Митев е роден през 1936 г. Завършва философия в Софийския университет. От 1972 до 1988 година оглавява Научноизследователския институт за младежта при ЦК на ДКМС, смятан за едно от дисидентските гнезда по време на социализма. До 1999 г. председател на Българската социологическа асоциация. Преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Един от основателите на специалност „Политология“, в която разработва поредица от лекционни курсове: история на политическите идеи; политически идеологии; методи на политологичния анализ; политическият език; революция и реформа; източноевропейският преход; българският преход.

СУ: Учен с феноменална ерудиция, висок морал и активна гражданска позиция

"Верен на себе си и на своя граждански дълг, чужд на лесните компромиси, но и на всякакъв догматизъм, проф. Петър-Емил Митев виждаше своята мисия в това да отмества бариери, да създава нови пространства на знанието и рационалността. Българската наука загуби една от най-значимите си и достойни фигури. Проф. Петър-Емил Митев остави пример за интелектуалец и учен, с когото можем да се гордеем. Поклон пред светлата му памет!"

Това се казва в съболезнованието от академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

СУ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 12 септември 2023 г. на 87-годишна възраст ни напусна проф. дфн Петър-Емил Митев, "учен с феноменално богата ерудиция, с енциклопедични знания в областта на социалните науки, човек с изключително висок морал и активна гражданска позиция, чийто принос в науката и обществения живот е не само безспорен, но високо ценен от поколения философи, социолози и политолози".

"Академичният път на проф. Митев е свързан неразривно с Философския факултет на Софийския университет - от студент и впоследствие асистент - до професор", припомня пресцентърът на СУ и отбелязва, че в продължение на повече от 40 години той води основните курсове по история на философията, история на социологията, история на политическите идеи, политически идеологии, политически анализ и български преход. Стотици студенти в цялата му впечатляваща академична кариера помнят и до днес забележителните му лекции, поднасящи по увлекателен и същевременно задълбочен начин съвременните достижения на социалните науки.

Проф. Петър-Емил Митев е гост-професор в много престижни световни университети - Университета Йеил, Университета Комплутенсe в Мадрид, Университета на Осло, Университета на Вишнакапатнам в Индия, Университета в Съри, Великобритания, и в Североизточния университет в Бостън, САЩ. Ръководител и участник е в десетки международни научни проекти. От 1972 до 1988 г. е директор на Научноизследователския институт за младежта в София, а от 2002 г. до смъртта си - председател на Управителния съвет на Института по социология "Иван Хаджийски". От 1991 до 1995 г. и от 1997 до 1999 г. е председател на Българската социологическа асоциация. В периода 1982-1986 г. е президент на Изследователски комитет 34 "Социология на младежта" на Международната социологическа асоциация. Народен представител е в Седмото Велико Народно събрание (1990-1991), където ръководи Комисията по етика.

Проф. Петър-Емил Митев оставя траен отпечатък в различни научни области. Той е един от най-ярките международно утвърдени изследователи на теоретичното наследство на Карл Маркс, един от пионерите в организационното и научно утвърждаване на българската социология на младежта. Също така е световнопризнат анализатор на българския преход към демокрация. Академичната общност познава и високо цени изследванията на проф. Петър-Емил Митев по проблемите на бедността, дискриминацията, катастрофичното съзнание, политическото поведение. Българската публика от десетилетия следи неговите ситуационни анализи за политическата обстановка в България и по света, широко отразявани в печата, радиото, телевизията и в интернет, и превърнали се в свидетелство за последователен обществен ангажимент и ясна гражданска позиция.

Автор и съавтор е на десетки научни публикации, сред които са монографиите "Общественият прогрес и младежта" (1969), "От социалния проблем към светогледни открития" (1984), "Младежта и социалната промяна" (1988), "Новите млади" (2005), "Иван Хаджийски, четен днес" (2007), "Македония на кръстопът" (2008), "Българите: социологически погледи" (2016), "Преходът: политологически ракурси" (2017), "Карл Маркс и след него" (2023).

Възпитал поколения философи, социолози и политолози, проф. Петър-Емил Митев заслужено се радваше на признанието и уважението на своите колеги и ученици. Той даде път в науката и професията на много от най-изтъкнатите учени в сферата на социалните науки. Неизменният личен, обществен и научен интерес към младежта и младежката проблематика поддържаше изключителната му жизненост и отвореност към новото, и перспективното чак до последните дни на живота му, пишат още от СУ.

Поклон пред паметта му!