Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път се оплака в Европа от ситуацията в България. Този път той стигна до ниво заместник-председател на Европейската комисия.

На конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), който се провежда в Дъблин, Борисов “информирал” зам.-шефката на ЕК и комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг, че опозицията у нас е политически репресирана. 

Специално внимание лидерът обърнал на законодателната програма на управляващите партии БСП, ДПС и “Атака”, както и на исканията за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев.

Рединг била надлежно информирана за спорния закон за Сметната палата, чийто автор е шефът на бюджетната комисия в парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев. Новите текстове на неговия закон предвиждат държавният одитор да се превърне в колективен орган, а сегашното му ръководство - сменено. 

От ГЕРБ, както и председателят на палатата проф. Валери Димитров, се обявиха “против” законопроекта с мотива, че единствената му цел е да се подмени управленския състав на одитния орган с послушни и изпълняващи политическите поръчки на сегашните управляващи лица.

 „С тези промени БСП, ДПС и “Атака” си отмъщават на независимата Сметна палата, защото настоящият състав отказва да изпълни политическите поръчки на управляващите при извършването на одитите на различните министерства от времето на управлението на ГЕРБ. Понеже професионалситите в Сметната палата отказаха да бъдат употребени политически, сега върху независимия одитен орган се упражнява политическа репресия, а институцията ще загуби своята експертност и легитимността си пред българските граждани и Европа”, обяснил Бойко Борисов на Вивиан Рединг, се посочва в прессъобщението на партията му.

„Политическата репресия в страната е тотална”, подчертал бившият министър-председател. 

След което запознал комисарката и със зачестилите напоследък искания за импийчмънт на държавния глава Росен Плевнелиев.  Такива перманентно отправяше лидерът на националистите Волен Сидеров, а напоследък му приглася “новият политик”, както сам обича да се нарича - председателят на “България без цензура” Николай Бареков.

Миналата седмица Бареков дори нахлу в парламента, за да обяви от депутатската трибунка в кулоарите, че стартира подписка за отстраняването на президента. Поиска от парламента и да сформира две комисии. Едната трябвало да се занимае с начина, по който Плевнелиев е станал президент, според Бареков - с фалшификации. Другата - с медийни публикации и репортажи, включително на бившата телевизия на лидера на ББЦ - Тв 7. 

“Управляващите от БСП, ДПС и “Атака”, и техните политически патерици, не се спират пред нищо и пред никого. Всеки, който си позволи да има позиция и да я отстоява пред българското общество, бива подложен на тотална медийна и политическа саморазправа. Такъв е и случаят с президента Росен Плевнелиев, който е обект на политическа атака от нови съмнителни политически субекти, които изпълняват поръчките на БСП, ДПС и Атака”,  казал Борисов на заместник-председателят на ЕК.  

“От своя страна зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по правосъдието заяви, че Европейската комисия и лично тя следят внимателно всеки един процес, във всяка страна-членка на Европейския съюз”, се казва в заключение в прессъобщението на ГЕРБ. 

Междувременно “новият политик” излезе с 12 въпроса към “г-н Борисов”. Те бяха разпратени до медиите без да са придружени от обяснителна бележка. Бареков пита лидера на ГЕРБ готов ли е да се подложи на инициативатата му, кръстена операция “Чисти ръце”, свързана ли е бившата нежна половинка на Борисов Цветелина Бориславова със сайта Offnews и какъв е произходът на капиталите й, как заместникът му в партията Цветан Цветанов се е сдобил с 6 апартамента, с какви пари ГЕРБ е купила бронирани аудита и др. Последният въпрос пък е по-скоро философски:

“Г-н Борисов, от кого ви е страх повече - от Сретен Йосич, от българските избиратели или от моето влизане в политика?”