Щат в Южна Индия взема мерки да ограничи инфекция с вируса нипа (Nipah), след като двама души са умрели от рядката и често смъртоносна болест, която той причинява, предава Cи Ен Ен. Затворени са училищата и се правят изследвания на стотици хора, за да се спре разпространението на заразата.

Това е четвъртата епидемия от този вирус в щата Керала от 2018 година насам, посочва телевизията, цитирайки Пинарай Виджайан, първи министър на щата.

Нипа се предава от животни на хора, но може да се предава чрез заразена храна и от човек на човек, съобщава Световната здравна организация. Симптомите са главоболие и замайване, които могат да преминат в кома за дни. Вирусът може да предизвика остър респираторен синдром, при който белите дробове не могат да осигурят достатъчно кислород на  тялото и смъртоносен енцефалит, т.е. възпаление на мозъка.

Няма ваксина срещу нипа и лечението е ограничено до поддържащи грижи.

Досега в Керала са установени повече от 700 души като имали близки контакти със заразени и са изследвани за вируса, а от тях 77 са смятани за "високорискови" и са били инструктирани да останат по домовете си и да ограничат контактите си, съобщават местните здравни власти, цитирани от Cи Ен Ен.

Няколко училища в един от окръзите на щата са затворени, а седем села са обявени за "заразени зони", предаде Ройтерс.