Националите ни по тенис излизат срещу Казахстан (16-17 септември) в ключов сблъсък от Световна група I на турнира за "Купа Дейвис", неофициално световно отборно първенство за мъже. Както е известно, в нашия състав не е първата ни ракета Григор Димитров, който е отклонил поканата да играе за тима ни.

Победителят ще участва в квалификации за финалите в надпреварата през февруари догодина. Загубилият ще мери сили в плейоф за оставане в дивизията срещу победител от група II. България за първи път в историята се изкачи на най-високото равнище в началото на тази година.  

Срещите на 16 септември (събота) ще започнат в 12:00 часа, а на 17 септември (неделя) в 11:00 часа. Входът за зрители е свободен до запълване на капацитета на трибуните.

В тима са включени Димитър Кузманов (номер 191 в световната ранглиста), Александър Лазаров (№391), Пьотр Нестеров (№733), Александър Донски (№788) и Янаки Милев (№561).

"На лагер сме от понеделник с всички момчета. Те се чувстват добре. В тази среща всеки един мач ще бъде изключително важен. У дома и стените помагат, ще разчитаме на подкрепата на любителите на тениса, каза капитанът на отбора Валентин Димов на пресконференция. - Познаваме добре отбора на Казахстан. Това е сериозен тим.

Постигнахме победи в предишните три срещи и това ни носи самочувствие, дава ни увереност, но е и по-голяма отговорност. Един от играчите на Казахстан е много изявен (бел. ред. Александър Бублик). Те са на високо ниво. Някои от нашите момчета са играли срещу тях. Момчетата са професионалисти и никой не се е задоволил с това, че сме се класирали в горната група, искаме да надграждаме."

Димов коментира отсъствието на Григор Димитров и контузията на Александър Лазаров.

"Провели сме не малко разговори с екипа на Григор Димитров. Той се доказа във времето като страхотен играч. Но отговорът е, че този турнир е несъвместим с неговата програма и затова не е в отбора. Но все пак имаме право на промяна два часа преди мача, така че нищо не се знае. Следим ситуацията с контузията на Лазаров още отпреди 3-4 месеца, когато я получи. В момента е добре и може да се разчита на него за някои мачове", каза още треньорът.

След пресконференцията националите на България раздадоха автографи и се снимаха с деца на кортовете на Българския национален тенис център (БНТЦ) в Борисовата градина. 

Капитанът на Казахстан Юрий Щукин благодари за гостоприемството на София и заяви, че са проучили отлично всички български тенисисти.

Първа ракета на Казахстан е Александър Бублик - номер 29 в световната ранглиста. Тимофей Скатов е номер 125, а Михаил Кукушкин е №246. На двойки Казахстан разчита на Александър Недовесов - №46 двойки, и Андрей Голубьов, който е под №66.

"Тук сме цяла седмица и затова благодаря за гостоприемството. Момчетата са добре и с нетърпение очакват мачовете. Ние познаваме отбора на България отлично и имаме всякакви варианти за тактика. Разучили сме ги в детайли. Знаем, че Григор Димитров е класен играч и разбира се, за нас е предимство, че той няма да играе. За успех ще разчитаме на взаимна помощ и подкрепа, всеки трябва да върши, това което може на корта", заяви Щукин.

"Играх тук на турнир за юноши, когато бях на 15 години, така че познавам България. Гостоприемството ви е страхотно. Подготвен съм за мачове на сингъл, но ако се наложи да помогна на отбора ще играя и на двойки", каза втората ракета на Казахстан Тимофей Скатов.

По същото време Григор участва на шоутурнир във Франкфурт

Григор Димитров ще бъде част от поредното шоу Ultimate Tennis Showdown във Франкфурт - 15-17 септември. Българинът заменя сред осемте участници руснака Даниил Медведев, който загуби финала на Откритото първенство на САЩ от Новак Джокович и е отказал участие с мотива, че това са били най-трудните му две седмици на корта във физическо отношение и тялото му се нуждае от почивка.

Григор си е избрал прякора G-Unit, като това е името на рап група, водена от 50 Cent. Не е непозната територия за Димитров, тъй като той е участвал като титуляр във втория сезон на UTS през 2020 г.

През първите два дни ще има 6 мача и всичките 8 тенисисти ще бъдат на корта, а за неделя са запазени двата полуфинала и финалът на турнира. Всички мачове се играят под съпровода на музика от най-актуалните диджеи.

Останалите участници в турнира са Гаел "La Monf" Монфис, Диего "El Peque" Шварцман, Каспър "The Iceman" Рууд, Андрей "Rublo" Рубльов, Ян Ленард "The Thunder" Щруф, Кристофър "The Rocket" Юбанкс и Беноа "The Rebel" Пер, като всички се явяват със споменатите прякори.

Предишното издание на UTS беше в Лос Анджелис, а следващото е в началото на декември в Сеул.