Групировката "Ислямска държава" (ИД) разпространи снощи видеозапис на мъж, изгорен жив в клетка, и заяви, че това е плененият йордански пилот Муаз ал Касасбе, предаде Ройтерс.

Джихадистите твърдят, че летецът бил екзекутиран още на 3 януари. Той бил пленен, след като пилотираният от него боен самолет Ф-16 се разби в Сирия на 24 декември 2014 г. Ал Касасбе бомбардирал обекти на ИД в района.

В отговор Йордания обеси тази сутрин двама терористи от "Ал Кайда".

Една от тях е жена - иракчанката Саджида ар Ришауи, за чието освобождаване настояваше ИД. Тя бе осъдена на смърт за участието й в бомбените атентати в Аман през 2005 г., взели 60 жертви. Тогава Саджида заедно с трима мъже, сред които съпругът й Али Хюсеин Али аш Шамари, нахлуха в балната зала на хотел "Радисън" по време на сватба. Тримата мъже сде взривиха. Саджида по чудо остана жива, след като експлозивите на шахидския й пояс не се задействаха.

Саджида ар Ришауи бе обесена в отговор на изгарянето на пилота Муаз ал Касасбе. Снимка БГНЕС

Другият екзекутиран е Зияд ал Карбули. Той бе осъден на смърт за заговори за извършване на нападения срещу прозападното кралство в последните десет години и за убийството на йорданец през 2008 г.

Йорданският крал Абдула нарече изгарянето на пленения пилот "малодушен терор, дело на групировка, която няма нищо общо с исляма". Той призова сънародниците си да се обединят пред заплахата. Кралят се зарече, че гневът на йорданците ще смаже престъпната групировка ИД.