СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Германската Служба за сигурност на полетите е подала в четвъртък вечер сигнал до австрийските си колеги, че на борда на самолет, който ще се приземи на виенското летище „Швехат“ в 19,30 ч местно време, се намира опасен терорист. 
      Машината на австрийските авиолинии „АУА“ е изпълнявала полет от Брюксел до Виена. Веднага след приземяването самолетът е бил обсаден от спецчастите „Кобра“. Всички пътници били изведени на пистата с вдигнати ръце и помолени да запазят самообладание. Ставало въпрос за личната им сигурност.
       Вместо терорист, на борда се оказал временният украински премиер Арсений Яценюк. Същият ден той бе в Брюксел за участие в срещата на върха на ЕС за кризата в Украйна и драматичното положение в Крим. Там Яценюк обяви, че присъединяването на Крим към Русия би било незаконно и че страната му е готова за военен отпор.
      Привечер премиерът е поел към Киев през Виена.
      „Явно изявленията на Яценюк не са се харесали на някои кръгове, които стоят зад мнимата заплаха за терорист на борда на самолета. Не предполагахме, че става дума за заблуда, след като бяхме алармирани ог германските си колеги, които също са били подведени“, заяви днес говорителят на „Аустро контрол“ Маркус Поанка.
      Той допълни, че виенската Служба за сигурност на полетите е действала при стриктно спазване на правилата в случай на терористична заплаха. Самолетът не е бил насочен към ръкав, а изведен в края на пистата. Там го е чакала групата „Кобра“, тренирана за действия при атентати и въздушно пиратство. Стриктната проверка е доказала, че няма терорист сред пътниците. Станала ясна и причината за фалшивата тревога – украинския премиер Яценюк. Късно вечерта той е отлетял за Киев.