Френско-германски доклад призовава за дълбоки реформи в ЕС, преди блокът да се разширява по-нататък, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Реформите трябва да бъдат извършени до 2030 г., ако ЕС иска да избегне парализата преди неговото разширяване с други страни като например Украйна, се казва в експертния доклад,  изготвен по поръчка на Париж и на Берлин и представен днес в Брюксел пред 27-те страни членки на ЕС.

"Ясно е, че разширяването на ЕС е в интерес на всички нас и ние трябва да започнем следователно още отсега да прилагаме всичко на практика, за да може ЕС да е готов", коментира днес германската министърка по европейските въпроси Ана Лурман.

В доклада 12 експерти казват, че е нужно опростяването на функционирането на една Европа с евентуално 30 или повече страни членки.

"По геополитически причини, разширяването на ЕС е на прав път в списъка с приоритетите, но ЕС не е все още готов да приеме нови членове, нито от институционална, нито от политическа гледна точка", подчертават експертите.

Те предлагат по-специално идеята за отказ от правилото за единодушно приемане на някои решения. Това правило изисква сега компромиси, които се постигат трудно. Понякога това правило направо парализира дискусиите между 27-те.

Единодушието ще си остане правило във външната политика и политиката на сигурността, но ще бъде заменено с квалифицирано мнозинство по други деликатни въпроси, като например фискалната политика. Предпазливи по този въпрос, смятан за високорисков, експертите, изготвили доклада, предлагат възможности за изключения от правилото.

Загрижени за ефикасността на ЕС, експертите също така предлагат в доклада така наречената диференциация в ЕС, където някои страни членки ще бъдат оставени да се придвижват свободно напред, без да чакат другите. Това не е нова идея, на която обаче се противопоставят няколко страни членки, които се страхуват, че ще има Европа на няколко скорости, в която някои страни ще бъдат държани встрани от другите.

Според доклада тази Европа ще включва един първи кръг от държави, готови на една амбициозна интеграция, които ще бъдат нещо като твърдо ядро. След това ще дойде една група от страни, които ги удовлетворява единният пазар, като сега са Швейцария или Норвегия. И накрая идва Европейската политическа общност, за да гарантира диалога между всички страни на континента.

Докладът препоръчва също така да се намали броят на еврокомисарите. Той сега е 27, за да има всяка страна членка свой комисар. В доклада се предлага и да се ограничи броят на евродепутатите на максимално 751 души.

ЕС трябва да реши до края на годината дали да започне или не преговори за присъединяване с няколко страни, сред които Украйна и Молдова.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви миналата седмица, че ЕС не трябва да чака промяната на договорите, за да напредва по пътя на разширяването и призова да се адаптира по-бързо Съюзът, неговите институции и неговия бюджет.

В Брюксел днес френската министърка по европейските въпроси Лоран Бун подчерта, че докладът на експертите, представен днес, в никакъв случай не е предложение на Париж и Берлин, а експертен принос, предлагащ варианти за подхранване на дискусията.