Само двама инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверяват изправността на асансьорите в София, които са между 25 000 и  30 000. Това обяви председателят на Националният браншови съюз "Надзор и поддръжка на асансьори, подемници и ескалатори" Калин Петров. Според него много от превозните средства в сградите са неизправни, но няма обобщени данни колко точно са те.

Общо инспекторите на ведомството са 90 за цялата страна, което ясно показва, че контролът не е ефективен. Да, много от асансьорите са опасни. Те са превозно средство, а някои вече са навършили 60 и дори 80-годишна възраст, каза Петров.

Преди ден от Българската асансьорна асоциация, която обединява производителите и вносителите на асансьори, обявиха, че от общо 120 000 асансьора в страната 80 000 - 90 000 трябва да минат основен ремонт или да бъдат спрени.

Според браншовия съюз на поддръжка на асансьорите в столицата са регистрирани 226 фирми за сервизното им обслужване. Голяма част от тях обаче не отговаряли на законовите изисквания и лицензите им отдавна трябвало да бъдат отнети, за да не се поставя под заплаха здравето и живота на хората. 

От организацията алармираха и за сериозен недостиг от асансьорни монтажисти. 

Причината е, че училищата и техническите университети през последните години рязко са намалили приема на обучаващи се по специалности, свързани с асансьорната техника, предупреди Петров.

Според него само след 5 години този проблем ще добие огромни мащаби.