Голямата новина в света на литературата - Харпър Ли, авторката на "Да убиеш пресмехулник", издава нова книга 55 години след забележителния си дебют. Първият й и единствен засега роман печели "Пулицър" и се продава в над 40 млн. копия по цял свят, като продължава да оглавява класации на най-обичаните и харесвани произведения. Във Великобритания "Да убиеш пресмехулник" даже е обявена за най-добрия роман за всички времена.  

Очаква се  -"Go Set a Watchman"- втората книга на 88-годишната авторка да излезе през лятото на тази година. Романът всъщност е написан преди "Да убиеш пресмехулник". В него отново главната героиня е Скаут, но вече като пораснала. Тя се завръща вкъщи от Ню Йорк, за да посети баща си Атикус, в книгата присъстват и много от любимите персонажи на Ли. 

Авторката днес е почти сляпа и трудно чува. Тя живее в дом за стари хора в Монровил - малкият град в Алабама, където като дете прекарва летата си заедно с приятеля си Труман Капоти.

Сделката за публикуването на втория й роман е сключена между американското издателство ХарпърКолинс и адвокатката на Лий Тоня Картър, съобщава "Гардиън".

Картър твърди, че е открила ръкописа едва преди три месеца. Според официално изявление на Харпър Ли, разпространено от издателството, тя е завършила писането на книгата в средата на 50-те години на миналия век, но смятала, че ръкописът се е загубил.

"В романа се разказва за Скаут като голяма жена и аз го смятах за доста приличен опит", се казва в изявлението. "Моят издател, който беше трогнат от моментите, в които Скаут се връща в спомените си в детството си, ме убеди да напиша роман, разказан от първо лице от малката Скаут. Аз бях начинаеща писателка и се съгласих", продължава обяснението.
"Не разбрах, че ръкописът е оцелял. Затова бях много щастлива и изненадана, когато моята скъпа приятелка и адвокатка Тоня Картър, го откри. След известни колебания реших да го покажа на няколко човека и бях доволна да разбера, че те смятат, че е подходящ за публикуване."

След като издава дебютния си роман Ли се оттегля от публичния живот и въпреки големите очаквания на аудиторията тя не пише нова книга.
Сега неминуемо възникват въпроси за здравето на възрастната писателка и доколко въобще тя е в състояние сама да взема решения. Писателката няма деца и до 2011 г. нейните финансови интереси защитава сестра й Алис, която е напълно глуха и чете по устните на хората. Алис почива през ноември м. г. на 103 години. Картър, която е работила в същата правна фирма като Алис, поема делата на Харпър Ли.

През 2013 г. писателката води две дела, които завършват с извънсъдебно споразумение, припомня "Гардиън". Едното е срещу Самуел Пинкъс, доведен син на дългогодишния агент на писателката Юджийн Уиник. Тя обвинява Пинкъс, че я е подвел да му отстъпи правата за "Да убиеш присмехулник".
Няколко месеца по-късно второ дело е заведено в Алабама срещу местния музей в Монровил. Обвинението е, че музеят експлоатира славата на Ли като писателка и като носителка на "Пулицър" без да й предлага компенсации.  
Това дело не се приема добре в града и адвокатката Картър събира доста критики. Някои от жителите на града даже в знак на протест бойкотират ресторанта й. Случаят е разрешен извън съда. 

"Go Set a Watchman" се споменава кратко в биографиите на Ли като се определя като не особено добър. Издателят намира, че книгата е тромава и недобре структурирана, така че Ли трябва да я пише наново, тя прави три чернови.

Безспорно втората книга на Харпър Ли, която трябва да излезе от печат тази година, е голямо събитие, което се чака с нетърпение както от читателите, така и от специалистите по американска литература.
Сара Чърчуел, преподавателка по американска литература в Университета на Ийст Ингланд, казва:"Учените знаят, че Харпър Ли е написала две по-ранни версии на "Да убиеш пресмехулник", известни като Go Set a Watchman и след това Атикус, но тези чернови се смятаха за изгубени, доколкото съм запозната. Трудно е да се предвиди какво ще е качеството на тази версия, но е изключително любопитно да се види как Ли си представя Скаут като голяма. Със сигурност това е голяма новина."
 
По-скептичен е д-р Йън Патерсън от Кембридж. "Смятам, че романът ще представлява по-скоро исторически интерес, отколкото нещо друго", казва той. "Със сигурност почитателите на "Да убиеш пресмехулник" и Харпър Ли ще го очакват с нетърпение. Аз винаги съм били скептик обаче към желанието да се разбере какво се случва с героите извън границите на романа - в този случай да се види Скаут като пораснала. Вероятно романът ще предизвика кратък интерес заради това, както и поради факта, че е друга творба от автор с една книга", смята преподавателят.