На Саня Армутлиева може да й бъде поискана оставката от председателския пост в „Профон“ още днес, научи „Площад Славейков“. Предстои събрание на Управителния съвет, което не е извънредно, но на него може да бъде поставен въпросът дали скандалите около Армутлиева не вредят на реномето на дружеството, което управлява правата на продуцентите и изпълнителите. От шума около сблъсъка й с Рут Колева и подписката срещу нея имат интерес някои нови играчи в бизнеса с правата, които целят разцепването на организацията.

Ако „Профон“ се раздели на две – на изпълнители и продуценти, рискът за музикалния пазар е сериозен. Договорите, сключени от дружеството, ще се окажат нищожни и ще започнат нови преговори с медиите, с търговските обекти и прочие платци. Поотделно сдруженията ще разполагат с много по-малки каталози и таксите, за които ще настояват, могат да бъдат намалявани. Парите от сродни права ще се смъкнат значително и ще се наложи за всички извоювани през годините позиции продуцентите и изпълнителите да се борят отново. При това поотделно.

Армутлиева, разбира се, може да бъде отстранена от председателския пост и без да предизвика катастрофа в „Профон“. Може просто да бъде избран друг председател, което е много вероятно да стане след месец-два. Но като притежател на каталога на „Юнивърсъл“ за България Армутлиева е изключително ценна за дружеството, защото всички медии, молове, магазини… искат да въртят тяхната музика. С нейните изпълнители (основно от чуждата сцена) „Профон“ разполага с тежки аргументи при преговорите с най-мощните търговски вериги у нас, които все още упорстват и не желаят да плащат за музиката, която пускат в обектите си. Именно в техните пари се прицелват новите играчи, които искат да разцепят дружеството. Но как ще преговарят за тях без изпълнителите на „Юнивърсъл“?

Ако Армутлиева подаде оставка днес, нов председател може да бъде избран на общото събрание на „Профон“ през месец април. В музикалната гилдия вече спрягат за поста на Саня името на популярен изпълнител.

Текстът е публикуван в ploshtadslaveikov.com.