Един от най-обещаващите млади български спортисти - боксьорът Благой Найденов, изненадващо промени решението си и реши да стане професионален боксьор. А е едва на 18 години. България изпуска един олимпиец за Рио де Жанейро и бъдещ медалист от световни европейски първенства. Дали Найденов печели или губи, ще разберем тапърва. Той дори има насрочен дебют на профи ринга - на 21 февруари срещу иранеца Фатах Багбан в Клуж (Румъния). 

През миналата година Благой стана световен и олимпийски шампион за младежи. Още тогава започнаха да го ухажват мениджърски акули, сред които и компанията на Кобрата - "Зауерланд". Той първоначално обяви, че става професионалист, след което - в самия край на годината, промени решението си, тъй като Гриша Ганчев му направил изкусително предложение.

Напоследък ловешкият бизнесмен има политически проблеми. Тръгнаха слухове, че те рефлектират на футболния "Литекс". А също и на предложението към Найденов.

"Не, Гриша Ганчев и проблемите, които той има, нямат нищо общо с решението ми, обяви днес Благой Найденов, млад спортист №1 на България за 2014-а в анкетата на Viasport.bg. - Имахме договорка с Гриша Ганчев, която аз не обмислих много добре. Нямах подписан договор още с г-н Ганчев. Съжалявам, че така се получиха нещата, но взех вече своето окончателно решение. Качих се за една седмица на подготовка в Белмекен и там поразмислих още. Много от старите боксьори ми дадоха съвети, които ми повлияха. След това информирах своя мениджър."

Найденов има вече уреден и втори мач - в началото на март в Барселона. После заминава за САЩ. Той каза, че не съжалява, че няма да се бори за олимпийска квота за Рио, нито че няма да отиде там. Вярва, че не е прибързал. Вече няма връщане назад.

"Гоня максимума в професионалния бокс. Ще си играя с български лиценз. Аз обичам страната си и това няма да се промени", увери талантът. 

Треньорът му Аспарух Георгиев призна, че бил от хората, които навивали момчето да стане професионалист.

"Да, аз съм един от тези, които го караха да премине към професионалния бокс. Не мисля, че му е рано. Много добри боксьори са ставали професионалисти на тази възраст. Решението му е правилно, според мен", рече Георгиев.

"Благой е играл с добри боксьори и е показал, че може да постигне високи резултати и в профи бокса, уверен е спациалистът. - На 21-ви има мач в Румъния. След това е на 3 март в Барселона. След това през юни ще ходим в САЩ, за да преговаряме с промоутъри. За мен най-важното е, че след тези два мача ще могат да ни подсигурят лагери в чужбина. Ще може да се подготвя със световни шампиони. Естествено, че всичко зависи от тези две срещи и как ще завършат. Надявам се, че ще победим. Като имаш две победи, вече гледат по друг начин на теб."

На този етап Аспарух Георгиев остава наставник на младока. Той информира, че тренира Благой всеки ден - най-вече за издръжливост. Той разкри, че възпитаникът му вече е минал през спаринги в Германия и се е представил обещаващо.

"Наблягаме на издръжливостта, защото в професионалния бокс има повече рундове, но мисля, че той няма да има проблеми. Във форма е, оптимист е Георгиев. - Според мен аматьорския бокс изхабява повече спортистите, защото ги подлага на целогодишни лагери. При професионалистите не е така. Пример е нашият случай - имаме два мача през десет дни, а след това три месеца за възстановяване и почивка. При аматьорите не може да си позволиш подобно отпускане. Всичко е въпрос на психика. Ходихме в Германия и на спарингите там видях, че няма да има проблем да играе 6, 8 или дори 11 рунда."