Административният съд отмени заповедта, с която на 11 юни 2014 г. беше задържан за 24 часа Георги Христов – един от тримата нарочени от прокуратурата за "убийци" на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи в. "Капитал".

Христов бе задържан заедно с Венцислав Върбанов и Красимир Методиев. Първоначално тримата бяха арестувани за 24 часа, а по-късно и за 72 за "опит да убият Делян Пеевски".

Пред съда обаче прокуратурата не представи доказателства, че те са подготвяли убийство, и съдът не уважи искането за задържането им под стража. По-късно се разбра, че не е имало никакъв опит за убийство. Прокуратурата призна, че е сгрешила, и оттегли протеста срещу освобождаването на тримата.

Георги Христов е обжалвал пред Софийския административен съд заповедта за първоначалното задържане от 24 часа.  В нея било посочено като основание, че той е извършил "приготовление за убийство".

Съдия Наталия Ангелова приема, че към момента на задържането не е имало обосновано подозрение, че Христов е подготвял убийство.

"Трябва да съществуват факти или информация, които да убедят безпристрастния наблюдател, че засегнатото лице може да е извършило престъпление", заяви тя.

Разследвнето за т. нар. подготовка за убийство на Делян Пеевски се извършваше от Столичиня следствен отдел, ръководен до вчера от Петьо Петров, известен с прякора Еврото.  От незаконния арест единият от обвиняемите изпадна в прединфарктно състояние и се наложи съдът да се произнесе по мярката за неотклонение на 14 юни в болницата.

Нито за Петьо Еврото, нито за наблюдаващия прокурор Илиян Рангелов, нито за шефа на Софийската градска прокуратура Христо Динев, имаше някакви последствия, отбелязва "Капитал". Дори наблюдаващият прокурор получи бонус. Удължена бе командировката му в СГП.