Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова наложи вето върху включването на плакати с палестинска тематика в списъка на световното културно наследство, съобщи в. "Таймс ъв Израел".

Като мотив Бокова изтъкна факта, че творбите подклаждат омразата и антисемитизма. 

Става дума за колекция от графики. Тя бе първоначално одобрена от консултативен съвет и се очакваше да попадне в програмата "Паметта на света" на ЮНЕСКО. Бокова обаче обяви, че някои от плакатите са "абсолютно недопустими" и "са в противоречие с ценностите на ЮНЕСКО". За първи път в историята на организацията подобна номинация е блокирана.

Изобразените на плакатите теми включват окупацията на палестинските земи и борбата за освобождение и мир на народа на Палестина. Сред рисунките има бодлива тел и бели гълъби на мира. Но на много от плакатите има картечници и ръчни гранати, които величаят въоръжената съпротива и тероризма, пише "Таймс ъв Израел". Не липсва и възхвала на извършвани от палестинци самоубийствени атентати и други смъртоносни мисии, насочени срещу израелски граждани. Сред тях е най-кървавата атака в историята на страната, извършена през 1978 г. Тогава палестински терористи избиват 38 цивилни евреи на шосе край Тел Авив. 13 от жертвите са деца.

Колекцията включва 1700 плаката в прослава на палестинското национално освободително движение.

Един от тях отдава почит на смятана от мнозина палестинци за мъченица терористка Далал Муграби. Тя предвожда клането от 1978 г.

Този плакат отдава почит на терористката Далал Муграби.

На друг плакат е нарисувано кървящо тяло върху Звездата на Давид. А отдолу е отбелязано, че става дума за избиването на близо 700 души в бежанските лагери "Сабра" и "Шатила" край Бейрут пред 1982 г. от ливански милиции. Палестинците твърдят, че това е станало с негласното одобрение на ИЗраел, който по онова време е окупирал града.

Окървавено тяло лежи върху Звездата на Давид.

Преди да обяви ветото си, Ирина Бокова изразила изненадата си, че никой от консултативния съвет не е имал забележки към плакатите.

"В качеството ми на генерален директор на ЮНЕСКО ще се противопоставям на всякакво подобно предложение за включване в програма", написала Бокова в писмо от 23 декември 2014 г. То било адресирано до шефката на съвета Хелина Асамоа-Хасан. "Някои от плакатите са абсолютно неприемливи и са насочени срещу ценностите на ЮНЕСКО и целта на организацията да изгражда мир между умовете на мъжете и жените", се казва още в посланието.

"Напълно ясно е, че някои от плакатите са обидни", пише Бокова в друго писмо, адресирано до изпълнителния директор на Световния еврейски конгрес Роберт Зингер.

Той е човекът, протестирал срещу номинирането на плакатите за участие в програмата "Паметта на света".

"Убедена съм, че ЮНЕСКО не трябва да се асоциира с такива документи, чието включване в програмата може да подклажда омраза и антисемитски настроения", допълва Бокова.

Тя изпратила писмо с подобно съдържание и до палестинския посланик в организацията Елиас Санбар.

ЮНЕСКО прие Палестина през 2011 г. и стана една от първите международни организации, които я признаха като държава. Преди година оглавяваната от Ирина Бокова институция отмени изложба за връзката на евреите с библейските земи под натиска на арабските държави. Все пак експозицията бе открита по-късно, но в названието й изразът "земята на Израел" бе заменен със "свещената земя".

Тогава Бокова бе обвинена, че се поддава на арабския натиск. По-късно обаче организаторите на изложбата заявиха, че тя си е възвърнала уважението им, като е направила редица публични изявление, които можели да бъдат квалифицирани като "силно проеврейски".

Сега еврейските лидери отново са благодарни на Бокова, отбелязва "Таймс ъв Израел". Този път заслугата й е нейната принципна позиция при недопускането споменатите плакати да бъдат одобрени от ЮНЕСКО.

Роберт Зингер похвалил българката за личния й кураж. Той изразил благодарността си в лично писмо до Бокова от 12 януари.