Влиятелна фракция на наркокартела "Синалоа", ръководена от синовете на бившия мексикански наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гусман, забранява производството и продажбата на фентанил в северния щат Синалоа в Мексико, предаде Ройтерс, съобщава БТА.

Агенцията отбелязва, че според наблюдатели е съмнително дали групировката би могла да се откаже от такъв доходоносен бизнес.

Появилите се вчера из щата Синалоа банери, известни като "наркомантас", са били подписани от "Чапитос", групировката от четиримата братя, поели престъпната дейност на баща си, след като Гусман бе екстрадиран в САЩ през 2017 година.

"Търговията, производството, транспортирането или всякакъв вид бизнес, свързан с веществото, известно като фентанил, е строго забранено в Синалоа", гласяли банерите.

Не е ясно кой ги е поставил по мостове и надлези, но те се появяват в момент, когато американските власти засилват своя натиск върху Мексико да предприеме действия срещу престъпните групировки, участващи в производството на фентанил.

Тази година американското правителство обрисува "Чапитос" или както още ги наричат "малките Чапос" като основни доставчици на фентанил в страната, а миналия месец Овидио Гусман, най-младият от четиримата братя, също бе екстрадиран в САЩ.