Републиканецът Кевин Макарти бе отстранен от поста председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, като това доведе до прецедент в американската история, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гласовете за свалянето му бяха 216, а за оставането му вота си дадоха 210 конгресмени. В гласуването срещу Маккарти към 208 демократи са се присъединили и осем републикански съпартийци на досегашния председател.

Крайнодесният представител на Републиканската партия и противник на Макарти - Мат Гейтс, внесе предложение, предвиждащо председателят да бъде отстранен от поста. Гейтс и други крайнодесни републиканци са недоволни, че миналата събота Макарти прокара временно удължаване на срока на финансиране на правителството с помощта на гласове от Демократическата партия. Същевременно много демократи са на мнение, че той няма ръководни способности.

По-рано днес Кевин Макарти сметна, че опитът да бъде свален от председателския пост няма да бъде успешен и ще остане начело на долната камара.

Изпълняващ длъжността председател ще бъде републиканецът от щата Северна Каролина Патрик Макхенри. За това съобщи самият той.

Последният път, в който се е провеждало гласуване за отстраняването на председателя на Камарата на представителите е бил преди 113 години.

"Намираме се в непознати води", каза малко преди гласуването за АП демократът Джим Коста, конгресмен от щата Калифорния.