Светът е натрупал повече дълг от преди избухването на световната криза през 2007 г., като задлъжнялостта на Китай, сравнена с икономиката на страната, надхвърля нивата в САЩ, съобщи в. "Файненшъл таймс", като цитира доклад на консултантската компания McKinsey & Co.

Според него от 2007 г. насам глобалните задължения са нараснали с $57 трлн. до $200 трлн., а като дял от световния брутен вътрешен продукт (БВП) за периода стойността му се е увеличила от 270% на 286%.

Според McKinsey високите нива на дълга повдигат въпроси относно финансовата стабилност и са предвестник на нова икономическа криза.

Като цяло почти половината от новия дълг от 2007 г. насам е свързан с развиващите се икономики, но една трета е в резултат от нарастване на правотелствените задължения в развитите държави.

Според доклада страните, които са с най-висок риск от потенциални проблеми, са Холандия, Южна Корея, Канада, Швеция, Австралия, Малайзия и Тайланд.

Проблемът е, че тенденцията за нарастване на дълговете е трудно да бъде променена. "Това е като балон, ако свиеш дълга на едно място, той ще изскочи на друго място в системата", коментира Ричард Добс, един от авторите на изследването.

Съвкупният дълг на Китай, който включва и задълженията на финансовия сектор, е достигнал 282% от БВП на страната, като от McKinsey предупреждават за рискове в сектора на недвижимите имоти, общинското финансиране и бързо развиване на сенчеста банкова система.