Блокадата на магистрала "Тракия" от част от недоволните миньори и енергетици остава. Засега. Протестът се разцепи на шестия си ден. Част от участниците в него сложиха край на протестните действия, а работещите в държавния комплекс "Марица-Изток" 2 обявиха, че не приемат постигнатото споразумение.

Въпреки че след продължили вчера над 7 часа преговори властта, синдикатите и протестиращите успяха да очертаят 7 точки на споразумение. Правителството обеща да не затваря административно централи, а да ги остави да работят, докато има пазар за тях.

Синдикатите и властта си стиснаха ръцете и за това да не се създава държавно предприятие. По-късно през деня споразумението да бъде гласувано и в пленарната зала днес.

Част от миньорите и енергетиците, блокирали „Тракия”, обаче обявиха, че се чувстват предадени. Те не одобряват постигнатото споразумение и обявиха, че ще продължат с блокадата на основната пътна артерия.

„Срещата беше много изнервяща, много скандали, доста емоции се натрупаха. Не разписахме споразумението там, защото бяхме обещали на нашите хора да дойдем тук да им кажем какво се е случило. Днес ще се съберем и ще кажем. Ако хората не са доволни, оставаме”, заяви пред Нова тв Георги Георгиев, който е участвал в срещата в понеделник в НС. 

„В споразумението има дадени срокове. Министър-председателят каза, че ако не се изпълнят, той си подава оставката”, допълни Георгиев.

Друг протестиращ определи срещата в София като "пълен цирк" и посъветва премиера да си подаде оставката.

Към протеста на миньорите се присъединяват и железничарите, стана ясно по време на импровизираното събрание на протестиращите на "Тракия". Синдикалните водачи на енергетиците прочетоха на магистралата декларацията в подкрепа от Синдиката на железничарите в България.

На магистрала „Струма” ситуацията се оказа по-различна. Блокадата остана до подписването на споразумението. Новината беше посрещната с ръкопляскания и радостни възгласи от енергетиците от ТЕЦ "Бобов дол", Въгледобив "Бобов дол" и колегите им от Перник. Малко след това те започнаха да прибират багажа си от барикадите и да почистват след себе си.

"Ако някой си е мислел, че протестите ще продължат докато падне правителството, се е лъгал - протестът ни беше свързан само и единствено с правата на работниците", коментираха от синдикалните структури пред БТА.

По-рано през деня протестиращи енергетици затвориха и единствения път, по който можеха да преминават тежкотоварни камиони към южната ни съседка Турция край село Главан, а на мястото беше изпратена полиция и жандармерия, за да се потуши напрежението между шофьор и протестиращи, което е възникнало при самото затваряне на пътя.