Розовото и лавандуловото масла, с чието производство е известна България, ще продължат да бъдат класифицирани като вещества, а не като смеси, поне още 6 години.

Този компромисен вариант приеха евродепутатите днес на пленарната сесия в Страсбург.

Става дума за Регламента за класифицирането на опасностите, етикетирането и опаковането на химични вещества и смеси.

„Текстът гласи, че продукции от растителен произход, които не са химически или генно модифицирани, няма да бъдат в обхвата на новата класификация. В тези продукции попадат и етеричните масла“, обясни пред журналисти евродепутатката Атидже Алиева-Вели от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

ЕП обаче не е приел внесеното от всички български представители предложение, което изрично упоменава и изключва от новата класификация този вид масла.

Приетото изменение предвижда след шестата година от влизането в сила на това законодателство Европейската комисия трябва да направи оценка на начина на прилагане и на действие, както и на ефекта от него.

„На този етап нашите производители ще продължат да работят по досегашния начин“, изтъкна Алиева.

Тя поясни, че новата класификация разглежда смесите като сложни вещества. Това означава, че всеки компонент, вещество или молекула в тях трябва да бъдат изследвани за въздействие и да бъде обозначена на етикета в случай, че носи риск за здравето на хората.

Рано е обаче за пълна победа, стана ясно от думите на евродепутатката. Сега предстоят триалози между ЕП, Комисията и страните членки (Съвета) на ЕС. Окончателните текстове ще бъдат приети след постигане на съгласие.

Според Алиева тук има два много важни момента. При дебата зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас поел ангажимент, че по време на преговорите етеричните масла ще бъдат разгледани специално с отделен фокус. Докладчикът – гъркинята Мария Спираки от Европейската народна партия (ЕНП), заявила, че посетила Розовата долина у нас и поела ангажимент пред производителите ни, че в това законодателство няма да бъде засегнат техният поминък.

При преговорите Атидже Алиева-Вели очаква само подобрение на гласуваните текстове. Тя се позова на изследвания, според които няма безспорни научни доказателства за вредното въздействие на етеричното масло като цяло. В лавандулата и лавандуловото масло се съдържат компоненти, които нарушават функциите на ендокринната система. Но в розовото масло няма нищо подобно.

Позицията на Комисията е да се отложи с пет години класификацията за етеричните масла и етикетирането.