Бившият президент Доналд Тръмп споделил потенциално чувствителна информация за американски атомни подводници с австралийския милиардер Антъни Прат три месеца след напускането на Белия дом. Това съобщи американската телевизия Ей Би Си Нюз, позовавайки се на източник, запознат с твърденията на Прат пред следователите на специалния прокурор Джак Смит.

Изданието твърди, че "развълнуван", Тръмп е разкрил "предполагаемия точен брой ядрени бойни глави, които подводниците рутинно носят, и точно колко близо се предполага, че могат да стигнат до руска подводница, без да бъдат открити".

Смит повдигна обвинения на Тръмп по 40 криминални обвинения, свързани със складирането на класифицирана информация в резиденцията си "Мар-а-Лаго" след напускането на поста. Бившият президент също е изправен пред 17 криминални обвинения за подривна дейност на изборите през 2020 г. (четири федерални, водени от Смит, и 13 щатски в Джорджия), както и 34 за финансови измами при заплащането на пари на актрисата от филми за възрастни Сторми Даниелс.

Въпреки десетките обвинения Тръмп е фаворит за номинацията на Републиканската партия преди изборите през 2024 г.

Смит не е включил никаква информация за предполагаемия разговор на Тръмп с Прат през април 2021 г. в своето обвинение срещу държавния глава, представено през юни. 

По данни на Ей Би Си Нюз австралиецът предал наученото на най-малко 45 души, включително свои служители, журналисти, чуждестранни и австралийски официални лица и "трима бивши премиери на Австралия".

Не е ясно дали казаното от Тръмп на Прат отговаря на истината, посочва американската медия. Въпреки това се съобщава, че следователите са го помолили да спре да говори по темата. Прат, чиято фирма за опаковане от велпапе Pratt Industries е базирана в САЩ, обяснил на разследващите, че е повторил това, което му е казал Тръмп, защото е искал да покаже, че се застъпва за сближаването между Австралия и Америка.

По това време Канбера водеше преговори за закупуване на атомни подводници от САЩ. Сделката беше сключена през юни 2023 г.

Тръмп и Прат развили близки контакти, след като американецът спечели изборите през 2016 г. През 2019 г. тогавашният президент присъства на откриването на завод на Pratt Industries в Уапаконета, Охайо, на което беше и Скот Морисън, бившият министър-председател на Австралия.

"Гардиън" съобщава, че Тръмп и Прат "разменяли щедри комплименти, докато се разхождали с група репортери". Президентът представил събеседника си пред журналистите като "страхотен джентълмен... един от най-успешните мъже в света – може би най-успешният човек в Австралия". Прат пък уверил, че Тръмп ще спечели изборите през 2020 г.

В материала си Ей Би Си посочва, че милиардерът е казал на следователите, че вече подкрепя Джо Байдън – защото той е "някой, който винаги гледа да стои "на страната на краля".

Говорител на Тръмп по-късно коментирал статията пред американската медия по следния начин:

"Президентът Тръмп не е направил нищо нередно, винаги се е борил за истината и прозрачността и е действал по подходящ начин, в съответствие със закона".

Бившите австралийски премиери Малкълм Търнбул (2015 - 2018 г.) и Джон Хауърд (1996 - 2007 г.) настояват, че не са водили разговори с Прат. Твърденията в Ей Би Си Нюз все още не са коментирали други бивши министър-председатели, настоящият лидер Антъни Албанезе, както и Антъни Прат.