Ел. енергия от въглища може да се произвежда "без ограничения поне до 31 декември 2038 г.", т.е. до началото на 2039 г. 

Това реши парламентът днес по станалите традиция заседания по тъмните часове, с което затвърди приетата малко по-рано от Министерския съвет Пътна карта за климатична неутралност. Така парламентът ревизира всички налични планове и документи до момента, предвиждащи България да замени въглищата с ВЕИ до 2038 г., следвайки решението на МС, базирано на споразумението с енергетиците от вторник. Плановете предвиждаха поетапно намаляване на въглищните мощности. На практика обаче споразумението от вторник "кодира", че просто няма да има "адмиинистративно затваряне", а ако има такова, то ще е на пазарен принцип.

От Пътната карта отпадат посочените преди това междинни стойности на енергийните мощности за преработка на въглища, съответно за 2026 г., 2030 г. и 2035 г. Те ще бъдат прецизирани в хода на предоговарянето на Националния план за възстановяване и устойчивост, както предполага и решението на Народното събрание от 12 януари т.г.

Опозицията от БСП видя в Пътната карта за климатична неутралност "некролог" за въглищната енергетика. Управляващите от "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) смятат, че тя гарантира работата на въглищните централи до 2038 г. "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" ги обвиниха, че правят всичко това заради парите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).  Проектът на решение бе разгледан на заседание на извънредна комисия по енергетика и веднага след това внесен за обсъждане в пленарна зала, обобщава БТА.

"Ако приемете това решение, вие обричате българската въглищна енергетика на смърт", заяви Драгомир Стойнев (БСП). - "Приемането на тази пътна карта ще доведе единствено и само до затварянето на комплекса "Марица- Изток". Ние подобна лъжа, подобно лицемерие, няма да подкрепим. Вие в момента пишете некролога на българската въглищна енергетика."

"С това решение даваме ясно послание на работещите в мините и тецовете, вие имате абсолютната възможност да продължите да работите без ограничение 15 години напред и единственото нещо, което би могло да попречи тецовете и мините да работят, то това е пазарът. Пазарният принцип на работа е единственото нещо, което би накарало тези тецове да спрат да работят", контрира Венко Сабрутев (ПП-ДБ).

Синдикатите настояваха Народното събрание да задължи Министерския съвет да приведе териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил в съответствие с актуализираната актуализираната пътна карта, но това предложение не бе припознато от депутатите.