Боевете с проникналите от ивицата Газа в Израел бойци на палестинското ислямистко движение Хамас продължават, заяви говорител на израелската армия, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той призна, че ситуацията в страната не е изцяло под контрол. Това, че много израелски цивилни и военни бяха взети за заложници от Хамас, ще се отрази на бъдещото развитие на конфликта, добави говорителят на израелската армия, без да посочи конкретни числа.

Представител на Хамас каза, че броят на отвлечените е "няколко пъти по-голям" от десетки. Пленниците са разпределени във всички райони в ивицата Газа, отбеляза той.

В. "Джерузалем пост" междувременно съобщи, че броят на убитите при атаката хора в Израел е надхвърлил 300. Повече от 1500 души са били ранени, добави израелският всекидневник, като се позова на министерството на здравеопазването.

Кабинетът подготви вчера през деня евакуацията на българите, пожелали да напуснат Израел след терористичните атаки на „Хамас”. Правителственият „Еърбъс“ излетя за Тел Авив в 6 часа тази сутрин, веднага след получаване на разрешение от израелските власти, съобщи пресслужбата на Министерския съвет на Република България.

По-рано в събота вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаря с министъра на външните работи на Израел Ели Коен и с българския посланик в Израел, така че да се подсигури безопасното придвижване на сънародниците ни до летището.

На борда на правителствения самолет в Тел Авив българите посреща министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

На летището в София сънародниците ни ще бъдат посрещнати от Мария Габриел.