С полет на правителствения самолет у нас кацнаха 92 българи и един хърватин, за втората група са записани 68 души. 

Премиерът Николай Денков благодари на министрите Георги Гвоздейков и Мария Габриел за организирането на полета. Вече се подготвя втори полет, като целта е всички да бъдат максимално бързо изведени. Той ще излети тази вечер.

"Радваме се, че безопасно, благодарение на правителствения полет, те вече са в България", каза Габриел.

Тя допълни, че правителството е имало изпреварващи действия и благодари на дипломатите ни в Израел, които продължават да оказва съдействие.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, заместник-председателите на Народното събрание Филиз Хюсменова и Никола Минчев, и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посрещнаха на Летище София българите, евакуирани от Израел, които пристигнаха с правителствения „Еърбъс". На борда на самолета беше министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. 

Вчера след получаване на информацията за атаки на „Хамас“ на територията на Израел, бях дала разпореждане да бъде сформиран кризисен щаб към Министерството на външните работи. Този кризисен щаб идентифицира и установява контакт с пребиваващите българи в Израел, каза още министърът на външните работи Мария Габриел. По думите ѝ те са по различни причини там – конференции или туризъм.

"Беше създадена организация с една единствена мисъл – грижа за сънародниците ни и координирани действия. Отбеляза тя. В този контекст с министъра на транспорта Гвоздейков се организирахме да бъде изпратен правителственият самолет и да бъде придвижена първата група българи.

Имах разговор и с външния министър на Израел – Ели Коен. България е солидарна с Израел. Следим внимателно ситуацията с цел да окажем съдействие на нашите сънародници там. Имаме организационна готовност да бъде изпратен и втори полет, защото все още има други българи, които се намират на територията на Израел", съобщи още Мария Габриел.

Тя допълни, че с първия полет у нас са пристигнали 92 българи и един хърватин.  

Тя изрази специални благодарности на посланика ни в Израел и нейния екип, "имаме ежеминутна връзка", каза вицепремиерът. 

"Нямаме заявки да евакуираме дипломатите и техните семейства, Когато говорим за дипломатите, е много важно да останем координирани на ниво Европейски съюз. Строго осъждаме случващото се на територията на Израел, оставаме всички мобилизирани. На първо място беше грижата за сънародниците ни и това да имаме изпреварващи и координирани действия", заяви Мария Габриел. 

Най-хубаво е, че докарахме хората живи и здрави, каза и министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Това, което чух в самолета за ситуацията там, е потресаващо, добави той. Министър Гвоздейков благодари на Мария Габриел и на посланика ни в Израел. Той каза, че от 23 ч. снощи са в непрекъснат контакт и е започнала подготовката за справяне със ситуацията.

"Много трудно се получава разрешение за полет от Израел, тъй като летището в момента работи при извънредна ситуация. Буквално сутринта в 06:00 получихме разрешение да излетим от София. Това се случи след около 50 разговора с тяхната агенция по сигурност към министерството на транспорта на Израел. Полетът беше дефиниран като дипломатически и това беше всъщност разковничето, благодарение на което се осъществи този полет", обясни министър Гвоздейков. 

Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност. Това каза премиерът акад.Николай Денков след извънредното заседание на Националния контратерористичен съвет заради конфликта между Израел и "Хамас".

"Във връзка със стартиралите бойни действия между Израел и палестинските територии се проведоха две заседания на Националния контратерористичен център, на който е изготвен доклад. Той е изпратен към министъра на вътрешните работи, който координира антитерористичните дейност на територията на страната. На кратко, няма повишен риск от общи заплахи от терористична дейност. Нивото на заплаха е ниско "Трето ниво", обясни премиерът.

"По отношение на летищата, гари, синагоги, туристи от Израел е повишено нивото на внимание - жълто ниво", каза Денков.

Премиерът съобщи, че за останалите институции е определено ниско ниво на заплаха - зелено.

"Ситуацията се променя много бързо, има сериозна опасност от ескалиране на конфликта и е възможно рисковете драстично да се увеличат на глобално ниво", обяви Денков.