Европейската комисия предупреди днес крайнолявото правителство в Атина да не създава политически рискове за завръщащия се в страната икономически растеж след пет години рецесия.

"Не бива сега да се пречупва този растеж", каза комисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, след като представи зимната икономическа прогноза на Комисията за тази и следващата година. 

Според нея в Гърция започва икономическо възстановяване, над което тегне сянката на политическа несигурност. Очаква се БВП да нарасне с 1% тази година, с 2,% догодина и с 3,6% през 2016 година.

Тази прогноза обаче предполага, че Гърция ще приложи докрай програмата за финансово оздравяване и структурни реформи, която правителството на СИРИЗА реши да прекъсне.

Московиси потвърди, че Комисията зачита демократичния избор на гърците и е готова за преговори с новото правителство. В същото време той подчерта, че то е длъжно да изпълнява задълженията към кредиторите, които Гърция е поела в миналото.

"Това са ангажименти поети не само от името на предишните правителства, а от името на страната", каза той.

Министър-председателят Алексис Ципрас прекрати преговорите с т.нар. тройка, която е съставена от представители на ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) и иска кредиторите от еврозоната да разсрочат изплащането на гръцкия дълг към тях и да обвържат вноските по него с величината на икономическия растеж. 

Московиси каза, че независимо с кого би преговаряло утре правителството в Атина, присъствието на ЕС, ЕЦБ и МВФ е "неизбежно".

"Те са легитимните партньори на гръцкото правителство", каза той.

Ципрас смята преговорите с тройката за национално унижение и иска "да бъде върнато достойнството на гърците". Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер обеща в програмната си реч в неопределеното бъдеще да замени тройката "с по-демократично легитимна и по-отговорна структура основаваща се на европейските институции със засилен парламентарен контрол както на европейско така и на национално ниво".

По-рано днес Европейската централна банка съобщи, че спира да приема гръцки облигации като залог за финансиране. Атина отговори, че финансовата ѝ система е стабилна, защото банките в страната имат достъп до спешна ликвидност от гръцката централна банка.

"Гърция няма за цел да изнудва никого, но няма и да се остави да бъде изнудвана", каза правителствен говорител. "Решението на ЕЦБ ...е акт на политически натиск за бързо постигане на сделка".  

Предложенията на Ципрас за преправяне на програмата за страната му вероятно ще бъдат обсъдени на среща на върха на ЕС на 9 февруари в Брюксел, а след това решение по тях ще бъде взето от Еврогрупата, т.е. финансовите министри на еврозоната, каза Московиси.