Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей не е съгласувал с никого от своите колеги съобщението, че европейското финансиране за палестинците ще бъде спряно след нападението на “Хамас“ срещу Израел.

Това заяви днес говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

Вархей съобщи вчера в „Екс“ (бившия „Туитър“), че ЕС замразява всички плащания от помощите си за развитие на палестинците и ще преоцени всичките си текущи програми в тази област, които са на обща стойност от 691 милиона евро.

По-късно обаче от Комисията съобщиха, че тя преразглежда помощите, а не ги спира. И допълниха, че тъй като в момента не се предвиждат плащания, няма да има и тяхно замразяване.

Вархей е проявил самоинициатива, категоричен бе Мамер.

Говорителят уточни, че за 2021 г. палестинските власти е трябвало да получат от ЕС 316 милиона евро, за 2022 г. - 283 милиона евро, а за тази година - около 92 милиона евро. Комисията ще прецени дали има злоупотреба с европейските средства и предстои да вземе политическо решение на основата на тази оценка.

На утрешното си редовно седмично заседание еврокомисарите ще обсъдят тези въпроси. Според Мамер засега не може да се уточни дали председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще предприеме дисциплинарни мерки срещу Вархей.

ЕС не е част от конфликта между Израел и палестинците, а международен играч с чувство за отговорност, който насърчава постигането на решение за мирно съвместно съществуване, допълни „гласът“ на Брюксел. От ЕК искат двете страни да достигнат до решение.

Външните министри Ели Коен на Израел и палестинският му колега Рияд ал Малики са поканени да участват в извънредна среща на европейските министри на външните работи по-късно днес, за да обсъдят ситуацията в Израел и региона. Новината съобщи върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Срещата ще се състои в хибриден формат. Борел ще я ръководи от Оман, където се намира заедно с няколко европейски външни министри за участие в Съвета за сътрудничество между ЕС и страните от Персийския залив. Другата част ще се включат по видеоконферентна връзка.