Скорошното поскъпване на някои международни валути като щатския долар, швейцарския франк и британската лира спрямо еврото, респ. лева, не оказва сериозно значение върху българската икономика, твърди експресен анализ на института "Индъстри уоч". Организацията припомня, че за последните три месеца dмериканският долар поскъпна спрямо еврото (и лева) с малко над 10%, британският паунд добави 4%, а швейцарският франк увеличи стойността си с над 15%.

Към момента влиянието на валутните курсове валути като долара, британския паунд и швейцарския франк върху заемите и спестяванията на домакинствата в България е минимално от макроикономическа гледна точка. Депозитите в чуждестранна валута различна от евро, са 7% от вложенията на домакинствата в банки към края на 2014 г., пише в доклада.

По подобие на фирмите, домакинствата също ограничават използването на чужди валути, замествайки ги, когато е възможно, с евро. Когато теглят кредит, българските домакинства предпочитат сигурността и затова избират кредити, които са в евро или лева и съответно не носят валутен риск, обясняват анализаторите.

Над 99% от банковите заеми на българите са деноминирани в левове или евро, а кредитите в чужда валута различна от евро са по-скоро изключение. Едва 0,8% от всички банкови заеми на физическа лица са в чужди валути като щатски долари, швейцарски франкове, японски йени или британски паундове.

В резултат на това, резките колебания на валутните пазари, на които станахме свидетели напоследък, не оказват значимо влияние върху средностатистическия кредитополучател и системата като цяло, заключава докладът.

От гледна точка на външната търговия, България също е все по-тясно обвързана с европейската икономика. Половината внос и 2/3 от износа са към икономиките на ЕС. Ето защо ефектът от валутните промени е по-скоро ограничен и не би довел до съществена промяна на макрокартината, казват анализаторите.