СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – “Проявяваме разбиране към трудния път, който трябва да извърви Гърция. Причината за проблемите обаче е в Гърция, а не в Европа, камо ли в Германия”, заяви днес германският финансов министър Волфганг Шойбле пред журналисти след среща в Берлин с гръция си колега Янис Варуфакис.

“Интересно е какво са си казали един капиталист и един марксист”, подшушна шеговито немски журналист.

Ясно е, че Шойбле и гръцкият му колега са си казали много неща, Пресконференцията започна почти с час по-късно от обявеното. Ясно е също, че всеки е отстоявал позициите на страната си и не е била постигната никаква конкретна договореност.

“Разговаряхме дълго, позициите ни се разминаваха, но разбирането беше налице. Двете ни страни са свързани с дългогодишно приятелство”, заяви Шойбле.

Относно гръцката дългова криза той поясни: “За Гърция най-трудното предстои. Длъжни сме обаче да отбележим напредъка и да засвидетелстваме уважение към постигнатото. Темата по отписване на гръцки дългове не е актуална.”

По повод щедрите предизборни обещания от страна на “Сириза” за увеличаване на заплати и пенсии, безплатен ток и здравеопазване за бедни домакинът беше категоричен: “Всеки обещава преди вот и трябва да изпълни обещанията си, но не за сметка на чужди данъкоплатци”.

Шойбле обяви, че Германия е готова да направи всичко възможно, за да помогне на Гърция при овладяването на положението. Като първа мярка той предложи ФРГ да изпрати 500 данъчни експерти, които да окажат съдействие при изграждането на ефективна данъчъна администрация в Гърция.

Да припомним, че най-богатите в Гърция се ползват от най-големи данъчни облекчения, а корабните магнати, които притежават милиарди, са освободени от налози.

Янис Варуфакис предпочете да говори на английски. Той изглеждаше леко смутен. За него било ясно, че всеки е длъжен сам да премете пред портата си. Германците можели да очакват от гръцкото правителство проява на разум. Гърция обаче нямало да може да се справи с тежката криза без преходна програма, намеквайки за още финансови инжекции или поне за преструктруриране на дълга. Ерго – друг да купи метлата.

Страната му пропиляла доста ценно време през последните пет години. Предишните правителства са пропуснали шанса да овладеят положението. А и  досегашният пакет от реформи е бил погрешен.

Сега и банките били в трудно положение и трябвало да се направи всичко възможно да не стигне до срив.

Гърция наистина е изправена пред сериозно изпитание. Страната дължи 240 милиарда евро, отпуснати й по спасителни програми от държавите от еврозоната и от Международния валутен фонд. Най-големият кредитор е Германия с 53,5 милиарда евро.

Варуфакис е първият гръцки министър от новото правителство, който пристигна в Берлин. По-късно днес той ще се срещне с вицеканцлера и министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел. Той е председател на Германската социалдемократическа партия, коалиционен партньор на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел.

Ако Варуфакис очаква подкрепа от социалдемократите, която е в разрез с позицията на Меркел за край на наливането на пари в гръцката каца без дъно, той жестоко се заблуждава.