В парламента днес дебатират първия вот на недоверие към правителството на Николай Денков по темата за българската енергетика. Управляващите заявиха, че някои партии от тези, които са внесли вота "съжаляват, че са в ЕС". От опозицията пък отговориха, че управляващите "убиват българската енергетика".

"Подозирам, че някои от вас съжаляват, че са в ЕС". Подозирам, че други биха се радвали, ако бяхме част от Евразийския съюз на Путин".

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в изказването си по време на дебатите за вота на недоверие. С тези думи той се обърна към вносителите на вота - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

"Днес имаме вот на недоверие по повод политиките в енергийния сектор. И днес съм сигурен, че ще плашите вашите избиратели със студ, мрак, високи сметки. Точно както правеше служебното правтелство, много от вас си служат с неистини, фалшиви новини.

Трябва ясно да припомни, че миналата седмица заедно взехме решение да не ограничаваме въглищните мощности до 2038 г. Има опасност да се намалят възможностите при пазарни условия. Затова ни трябват парите от Европа, за да помогнем на работещите в сектор енергетика. За това изпратихме плановете", каза Петков. 

И допълни:

"Реално вие нямате решения, имате само пропаганда, основана на страх и омраза. Вашите избиратели заслужават повече. България с чист въздух, модерна България, да сме първа класа европейци. Ще се борим за нашата родина".

Репликите към него бяха единствено цитати от изтекли в публичното пространство опорни точни на мнозинството за дебата.

"Комедийни изказвания. Тук става дума за българската енергетика. Нямате позитивни решения и единственото, което правите, е да използвате страха на хората. Малки предизборни лозунги за следващите две седмици".

Това отговори Петков.

Mалко след него думата взе енерегийния министър Румен Радев. Той заяви, че правителството се води само от интереса на България и на нейните граждани.

Радев обясни, че в хода на намаляването на замърсяването от производство на енергия, мощностите от въглищните централи ще бъдат заместени и от нови ядрени мощности - два блока AP1000 на площадката на АЕЦ Козлодуй - и нови мощности от помпено-акумулираща водноелектрическа централа. Хоризонтът е до 2038 г. 

Енергийният министър каза, че в актуализираните териториални планове за справедлив въглищен преход има индивидуален подход към трите региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Допълни, че в комплекса "Марица - Изток" са предвидени нови индустрии, за да се има работа и в бъдеще за хората. В Перник се предвижда "съхраняването на топлофикационната услуга с внедряването на нискоемисионни технологии". По думите на министъра на енергетиката в Кюстендил ще има индустриална зона, съответно нови работни места.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите, че "убиват българската енергетика последователно и неостъпчиво". Като примери даде политиката на правителството по отношение на ядрената енергетика, където сложи кръст на проекта "Белене", отмяната на дерогацията за руския петрол и закриването на тецовете.

Нинова обърна внимание, че ГЕРБ-СДС и ДПС отсъстват от залата и доволно отчете, че двете формации "ще оставят ПП-ДБ да се пържи в собствен сос". Накрая тя заяви, че Бойко Борисов е отговорен за случващото се в момента, тъй като "12 години водеше енергетиката към фатален изход".

Основни оратори по време на дебата бяха депутатите от "Възраждане". Те, с очевидно предизборна цел, повториха много пъти целия си русофилски репертоар - че в правителството са национални предатели, че когато "Възраждане" дойде на власт България ще излезе от зелената сделка, ще свали санкциите срещу Русия, че настоящите управляващи заслужават да бъдат съдени и да лежат в затвора.

"Чудя се, кое е по-черно - отровата, която бълват ТЕЦ-овете или вашите черни сърца. Лъжи и измамници".

Това репликира Искрен Митев ("Продължаваме промяната").

Опозицията поиска вот на недоверие към правителството заради провала в енергетиката, единственият провал, който видяхме днес, е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис, заяви премиерът Николай Денков в края на дебатите.

"Ще ви разочаровам - енергиен апокалипсис няма и няма да има", подчерта той.

И изтъкна, че правителството и Брюксел не затварят въглищни централи.

Министър-председателят обясни, че тези централи са под натиска на пазара на енергия, защото навлизат нови технологии, които произвеждат по-евтин ток.

"Базовите мощности, вкл. ядрените и въглищните централи, ще бъдат осигурени и подкрепени от държавата още десетилетия напред и никой не поставя това под съмнение. Плановете не затварят централи, те помагат на регионите да извършат прехода, който е неизбежен поради промяната на технологиите по света, в Европа и в България", подчерта Денков.

Премиерът обясни, че се работи активно по внедряването на редица нови мощности – има договор и се работи за два нови блока в АЕЦ “Козлодуй“, всеки от които е по 1000 мегавата.

Подготвя се работа по нов ПАВЕЦ с капацитет, многократно надвишаващ този на ПАВЕЦ “Чаира“, като в същото време се работи за ремонтиране на ПАВЕЦ "Чаира“. Освен това се извършват дейности по разширяване на газовото хранилище в Чирен, така че да се осигури зимата, изброи той.  Най-важното – до 2040 г. се предвижда ръст на инсталираните мощности от сегашните 13 хиляди мегавата до 30 000 мегавата, при положение, че максималното потребление в България в най-студените зимни дни не надвишава 8000 мегавата, подчерта Николай Денков.

Той успокои, че няма никаква опасност от затваряне на мощностите, необходими за нормалното функциониране на енергийната система.

"Обратно – България има шанс да остане износител на енергия в съседните страни само и единствено, ако промени технологичните си мощности – това, което правят съседните държави. Защото това е единственият начин да се осигури по-евтин ток за българите и за гражданите на съседните страни. Ако не го направим, тогава ще има внос на електроенергия. 

Ние като правителство ще работим да подпомогнем хората и бизнеса, въпреки лъжите, които използва опозицията, за да заблуждава хората, заяви в заключение премиерът. И хората ще ни разберат и ще ни повярват".

Това каза още Денков. 

Гласуването на вота на недоверие ще бъде утре от 15.00 ч.