Широко разпространявана публикация във фейсбук цитира изказване на премиера на Унгария Виктор Орбан, според когото закриването на ТЕЦ-овете в страната е удължено до 2060 г.  Прикачен е скрийншот от уебсайт с новина със заглавие:

„ОРБАН: НИЕ УДЪЛЖИХМЕ ЗАКРИВАНЕТО НА НАШИТЕ ТЕЦОВЕ ДО 2060! ПРОСТО СОРОС ИСКА ЕНЕРГЕТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА Е ТОВА БЪРЗАНЕ ТАМ!“. 

Към 10 октомври публикацията е споделена над 4900 пъти.

С темата се заема БНР в редовната си рубрика за фактчек - проверка на факти.

Твърдение: Орбан е казал, че Унгария удължава закриването на своите ТЕЦ до 2060 г.

В скрийншота към публикацията се вижда източникът на информацията – сайтът dailystandart.eu. Той е един от установените от factcheck.bg сайтове, специализирани в разпространението на сензационни или напълно измислени съобщения. Екипът за проверка на факти на БНР също е опровергавал твърдения, разпространявани от този и други подобни сайтове, в които липсват източници на информация и е трудно да се разбере кой точно стои зад тях. Същото твърдение се разпространява и в сайта novinite72.eu. 

Dailystandart.eu съобщава за "шокиращо обществото неочаквано" обръщение", в което Виктор Орбан твърди, че "закриването на унгарските термоелектроцентрали (ТЕЦ) ще бъде отложено до 2060 година" (без редакторска намеса). Освен това той е посочил Джордж Сорос като личност, която "иска да контролира енергетиката на България и Източна Европа".

Екипът за проверка на факти на БНР не установи към 3 октомври 2023 г., откогато е публикацията във въпросния сайт, премиерът на Унгария да е направил скорошно обръщение с подобни твърдения нито в унгарските медии и официални сайтове, нито в авторитетните световни информационни агенции.

Точно обратното - през септември 2019 г. по време на среща в Ню Йорк, пocвeтeнa нa бopбaтa c ĸлимaтичнитe пpoмeни, президентът на Унгария Янош Адер съобщи, че страната може дa се oтĸaжe нaпълнo oт въглищнитe eлeĸтpoцeнтpaли дo 2030 г., за да намали вредните емисии в атмосферата.

"Cтpaнaтa щe yвeличи дeceт пъти пpoизвoдcтвoтo нa тoĸ oт coлapни eлeĸтpoцeнтpaли дo 2030 г. Taĸa тя щe cпpe дa изпoлзвa въглищa и щe yвeличи пpoизвoдcтвoтo нa ядpeнитe цeнтpaли. Блaгoдapeниe нa ĸoмбиниpaния eфeĸт oт тeзи тpи мepĸи 90% oт eлeĸтpичecтвoтo в Унгapия щe бъдe въглepoднo нeyтpaлнo дo 2030-a, a нe дo 2050 гoдинa", казва президентът, цитиран от правителствения уебсайт. 

През 2021 г. Унгария се присъединява към Powering Past Coal Alliance (Алианс за енергията след въглищата). На годишната им среща през март държавният секретар на Унгария по въпросите на ЕС Атила Щайнер обявява, че страната ще избърза със затварянето на въглищните си централи с пет години и последната централа на въглища в страната ще бъде затворена през 2025 г. вместо през 2030 г.

Будапеща възнамерява да достигне 90% неутрално производство на електроенергия до 2030 г., като запази съществуващия си капацитет за производство на ядрена енергия и увеличи слънчевата енергия до 6 GW - три пъти повече от съществуващия ядрен капацитет на страната.

„На трето място, бихме искали да премахнем блоковете, задвижвани с лигнитни въглища, на последната ни останала електроцентрала, работеща на въглища, до 2025 г. - електроцентралата Матра“, казва Атила Щайнер. Унгария ще се възползва и от финансиране от ЕС за преквалификация на работниците от въглищния сектор, засегнати от закриването. 

Планираното затваряне до края на 2025 г. е официално потвърдено от правителството.

Унгария е сред първите страни в глобален мащаб, която правно обвързва спазването на целта си за намаляване на вредните емисии с приемането на Закон за защита на климата през 2020 г., се казва в доклад на Международната енергийна агенция, посветен на страната.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че премиерът Виктор Орбан е казал, че Унгария удължила закриването на ТЕЦ-овете си до 2060 г., е НЕВЯРНО. Подобно изказване липсва в унгарските медии и официални сайтове, както и в авторитетните световни информационни агенции.

По план от 2021 г. последната централа на въглища в страната ще бъде затворена през 2025 г. Колкото до останалите ТЕЦ, които работят например на газ, въпросът за закриването им не стои на дневен ред извън очаквания живот на електроцентралите предвид остаряването на оборудването в тях.

Екипът за проверка на факти на БНР и по-рано е опровергавал твърдения в публикации от сайта dailystandart.eu.