За три дни София получи домакинството на турнир от ATP 250, който трябваше да се проведе в Тел Авив (4-11 ноември), но днес го отказа, стана ясно от две позиции  на Българската федерация по тенис, публикувани официално.

Причината е, че зала "Арена София" (бившата "Арена Армеец"), където единствено може се организира надпреварата, е заета за броене на бюлетини от предполагаемия балотаж на местните избори.

"Българската федерация заявява, че провеждането на турнира АТР 250 Sofia Open е поставено под огромен риск. Във вторник страната ни бе избрана за домакин нанадпреварата, която първоначално бе планирана да се проведе от 4 до 11 ноември в Тел Авив. В максимално кратки срокове БФТ получи всички необходими разрешения. Големият проблем е свързан с наличността на "Арена София" - единственото съоръжение, което може да приеме Sofia Open", така започва изявлението на БФ по тенис.

И продължава с припомняне на ситуацията от миналата година, когато редовно провеждащият се тогава тенис турнир съвпадна с поредните парламентарни избори:

"На 5 ноември в „Арена София" е предвидено да се извършва броенето на гласовете отевентуалния балотаж на кметските избори в София. БФТ напомня, че през 2022 г. ситуацията бе сходна. В деня на финалния мач между Марк-Андреа Хюслер и Холгер Руне в България се проведоха парламентарни избори. Броенето тогава се осъществяваше в „Асикс Арена", каквото предложение бе отправено и сега към всички държавни институции, от които очакваме отговор в най-кратки срокове."

БФТ отправи призив към Централната избирателна комисия (ЦИК) да реагира бързо.

"Държим да информираме верните тенис фенове в България, тенисистите и клубовете,че решението дали ще има Sofia Open е в Централна избирателна комисия. Тя трябва да прецени дали може да използва друга зала за преброяване на гласовете при евентуален балотаж в кметската надпревара. Благодарим на ATP за доброто съдействие. Ще ви информираме в рамките на деня за резултата", завършва декларацията.

Решение обаче не беше намерено, столичната Общинска избирателна комисия не отстъпи с аргумента, че не може да подсигури друга зала, тъй като са по-малки, а в случая става въпрос за по-сложен изборен процес, отколкото на парламентарни избори.

Така привечер БФТ отказа надпреварата:

"В следствие на обявеното в Израел военно положение, Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) се обърна към БФТ с предложение София да замести Тел Авив като организатор на турнира. За краткото време федерацията успя да осигури нужните разрешения, но въпреки усилията, намирането на адекватна зала за провеждането на събитие от световен мащаб се оказа невъзможно", пише във второто за деня съобщение на БФ тенис.

"БФТ благодари на многобройните фигури от управлението на държавата, които се притекоха на помощ в организацията на домакинството. За съжаление датите на евентуалния балотаж в местните избори не позволиха "Арена София" отново да се превърне в дом за хилядите фенове на тениса.

Фактът, че АТП се обърна към България като първи избор за домакин на този престижен турнир, е положителен знак за доверието и вярата във възможностите на БФТ. Решението на АТП е ясно послание, че в следващите години България отново ще получи право чрез Sofia Open да бъде част от календара на мъжкия професионален тур", завършва позицията на БФТ.

София беше домакин на тенис турнира от 2016 г. до миналата. За настоящата се отказа от датите в календара, тъй като те бяха изместени за февруари, а това съвпадна с важни мачове в отборния турнир "Купа Дейвис". Така 2023-та бе предвидена да е "нулева" за големия тенис в България, но инцидентно това може да се промени.

На същите дати има и турнир в Мец (Франция) - отново от тази категория, който явно ще е с предимство по отношение на състезателите. От 12-и до 19 ноември пък са финалите на ATP в Торино.