Изследване на мозъчен тръст за Пентагона твърди, че руският президент Владимир Путин страда от вид аутизъм, синдромът на Аспергер, и "заболяването влияе на всички негови решения". Това разкриха днес USA Today, които са се сдобили с доклада, изготвен през 2008 г.

"Неврологичното му развитие е било сериозно забавено в ранна детска възраст." пише Бренда Конърс, специалист по анализ на движенията към Военноморския колеж в Нюпорт, Роуд Айлънд. Изследванията на невербалното поведения на руския президент, твърди Конърс, разкриват, че "руският президент има неврологична аномалия".

Изследването е едно от многото, които Конърс и нейните колеги са направили като част от The Office of Net Assessment, вътрешен мозъчен тръст към Пентагона, създаден преди 30 години от президента Никсън, за да анализира и разработва дългосрочни военни стратегии. USA Today са се сдобили с тях официално, чрез американския еквивалент на родния ни Закон за достъп до обществената информация.

Изследователите обаче не могат да докажат твърдо своята теория за състоянието на Путин, защото не са имали възможност да му направят мозъчен скенер. Докладът цитира работата на различни специалисти по аутизъм в подкрепа на своите изводи. Не се знае дали изследването е било ползвано по някакъв начин от Пентагона или държавната администрация.

Синдромът на Аспергер
        Синдромът на Аспергер, за разлика от другите форми на аутизъм, не води до увреждане на речта или забавено познавателно развитие. Присъстват обичайните за този спектър от заболявания трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване, но болните от този синдром могат да се впишат далеч по-лесно в обществото, което го прави и по-труден за диагностициране. За тях често е типичен сил ен, почти маниакален интерес към дадена област.

 

Конърс е водила и второ изследване, през 2011 г., което анализира тандемът Путин-Медведев. Сегашният премиер Медведев е "човек на действието", твърди тя, който "е склонен бързо да преценява ситуациите и да ги оценява в черно и бяло, игнорирайки сивите отеннъци."

Путин пък бил противоположност - той "методично преминава през аспекти на проблема, продължавайки да преглежда данните, за да провери своите изследвания и да потвърди приоритетите си".

Мозъчният тръст препоръчва на американските управляващи да дават на "жадния за информация" Путин подробни и изчерпателни изследвания за политики и държавни документи, а на Медведев - "приоритети, които резонират с неговите ценности и декларирани цели" и с ясен график

Дали сега публикуваният доклан обаче не е просто една "опорна точка" на САЩ, целяща да отвърне на пропагандната война на Русия? Един от цитираните специалисти е д-р Стивън Порджис, в момента професор по психиатрия в Университета на Северна Каролина, който в доклада заявява: "Путин има форма на аутизъм". Тази сряда обаче Порджис се е свързал с американкия вестник и е обяснил, че така и не е видял завършения доклад, и не е съгласен с диагнозата с Аспергер.

Това, което Порджис всъщност е казал на изследователите от мозъчния тръст е, че САЩ трябва да общува с Путин на по-тихи и кротки места, защото поведението и мимиките му сочат, че се държи отбранително в социални ситуации с много хора. Макар тези характеристики да се наблюдават при страдащи от Аспергер, човек може просто да му е трудно да е спокоен в социални ситуации. 

"Ако искаш да правиш нещо с него, не трябва да се срещате на голямо държавно събитие, а по-скоро да водиш разговор лице в лице," обяснява докторът.