Опозицията в парламента е решила да инициира още един вот на недоверие - на фона на това, че утре предстои гласуването на първия такъв. Днес лидерката на БСП Корнелиия Нинова даде заявка "ако утре правителството оцелее" (а то се очаква да оцелее поради липсата на 121 народни представители от страна на инициаторите "Възраждане", левицата и "Има такъв народ"), партията й започва събирането на подписи за внасяне на нов вот на недоверие - по темата за националната сигурност и отбрана.

За вот на недоверие са нужни 48 подписа, като се очаква поне "Възраждане" да се присъедини.

Първият вот, внесен миналата седмица насред "предизборната ваканция" на депутатите, по който дебатите се проведоха днес, бе за "провал" на правителството в сферата на енергетиката. Гласуването по него ще е утре в 15 ч.

Анонсът на лидерката идва на фона и на провелата се днес "алтернативна" на вчерашната в президентството среща между шефове на служби, премиер и депутати, на тема военния конфликт в Израел. Но от думите на Нинова не се разбра на какво се дължи цялостният "провал" в посочените от нея сфери.

"Не чухме решение на реалните проблеми при президента. Днес се случи същото, изслушахме службите - никакво решение за България, просто един разказ и никакво решение", заяви в контекста на срещите за ситуацията в Израел Нинова, цитирана от БТА. - "Колегите малко лековато се отнасят към ситуацията. Успокояват, че няма проблем, че няма рискове", допълни.

Според БСП има поне два риска за страната ни, които са се чули и в докладите на службите. "Първият-  че може би ни очаква гигантска мигрантска вълна. България не е подготвена за това, но нямаше никакво предложение какво да правим по този въпрос. Виждате, че оградата е надупчена отвсякъде. Всеки ден се хващат мигранти вътре в страната", каза тя и допълни, че с нова мигрантска вълна могат да проникнат радикални елементи и България да стане поле на други опасности. 

Нинова посочи като втори риск цени, инфлация и продоволствена криза. "Повишават се цените на петрола, има опасност от прекъсване на пътищата на доставки в резултат на войната в Израел", каза лидерът на БСП и допълни, че левицата би направила преглед на Държавния резерв. "Предстои ни приемане на бюджета за следващата година. Може би в този бюджет трябва да се предвидят средства за тази извънредна ситуация", каза още тя.