Днес министърът на правосъдието Христо Иванов внесе във Висшия съдебен съвет предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова от СГС. То е заради допуснати от нея четири групи нарушения – за забавяне на производство, за нарушение на Етичния кодекс, за накърняване престижа на съдебната власт и за неизпълнение на други служебни задължения, съобщава "Правен свят". Ако предложението се приеме, това би била четвърта поред дисциплинарка срещу съдийката, която стана повод френският посланик дьо Кабан да каже фразата за "гнилите ябълки" в съдебната ни система.

В предложението си Иванов не съобщава какво наказание да бъде наложено на съдия Ченалова, казва само, че преценката за това е на ВСС след проверка и оценка на фактите. Като цяло, в правомощията на правосъдния министър е да предлага магистрат за наказание, но това е изключително рядък прецедент.

Нарушенията на Ченалова са открити в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков (който междувременно бе заличен от Министерството на правосъдието от списъка на синдиците, б.р.). Той е бил назначен за временен синдик по няколко търговски дела, по които докладчик е била Ченалова, а медии забелязаха, че на тандема от двамата често се падат казуси, свързани с конфликтите между Делян Пеевски и Цветан Василев.

Предложението е и въз основа на проверка по сигнал, получен в министерството на 7 януари от ОББ, по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела - три от 2011 и едно от 2013 г.

Освен това тя е обект на две производства за различни нарушения на Закона за съдебната власт, както и за скандала с опита за кражба на френски търговски дружества. От 22 януари е отстранена от длъжност, прокуратурата също води досъдебно производство срещу нея.

Бие на очи обаче, че проверките срещу Ченалова буквално "избухнаха" след интервюто на френския посланик по БТВ в началото на декември.