Григор Димитров бе препънат от Андрей Рубльов на полуфинал на турнира от Мастърс 1000 в Шанхай - 6:7(7), 3:6. Така от девет полуфинала в престижната категория Гришо остана само с едно класиране на финал - в Синсинати през лятото на 2017-а, когато записа триумф.

Двубоят между двама от най-добрите приятели в елита на тура на ATP продължи час и 49 минути. Първият сет беше равностоен и решен в тайбрек, в който българинът имаше сетбол (а преди това и Рубльов), но на сервис на руснака, отразен от него с ас.

Във втория Димитров започна с брейк и затвърди, но при 0:2 Рубльов си върна увереността и вдигни нивото си, докато обратното се случи с неговия опонент. При 2:1 в полза на Григор той поведе с 40:0 на своя начален удар, ала допусна рядко срещан обрат. Седмият в света наниза шест поредни гейма и в неделя ще спори за титлата срещу Хуберт Хуркач. Полякът преодоля Себастиан Корда - 6:3, 6:4.

А Григор Димитров, който се завръща в Европа за последните турнири преди края на сезона, има за какво да съжалява.

В първите геймове на мача играта се водеше от българина, който печелеше подаванията си почти безпроблемно. Той достигна и до първите си възможности за пробив при 3:2 гейма, но пропусна четири брейкбола, в това число и три последователни при 0:40. 

В тези моменти Рубльов показа защо е седми в световната ранглиста, като не само успя да отрази възможностите пред Димитров, а и първи да направи пробив. Това стана в 11-ия гейм на мача, когато руснакът спечели четири последователни точки на сервис на българина и поведе с 6:5.

Тук обаче дойде ред на 32-годишния Димитров да покаже характер. Бившият №3 използва момент на колебание у руснака и успя да върне пробива, с който да докара първия сет до тайбрек.

В него и двамата сътвориха много качествени разигравания и всеки от тях имаше възможност да спечели. Димитров отрази първия сетбол пред Рубльов при 6:5 точки и сам получи такъв при 7:6. Рубльов обаче се спаси с ас, а малко след това използва непредизвикана грешка на Димитров от бекхенд, за да вземе първата част на мача с 9:7 точки след 78 минути равностойна и зрелищна игра.

За втория няма много за разказване след 2:0 за Григор и пропуснатата отлична възможност за повеждане с 3:1.

За класирането си за полуфинала в Шанхай Григор Димитров ще вземе 352 635 долара от общия награден фонд от 8,8 милиона долара. Българинът ще получи и 360 точки за световната ранглиста, в която от понеделник ще заема 16-о място.