"У ГЕРБ и ДПС има едно осъзнаване, че отстъплението от 2015 г. беше грешка и тази грешка трябва да бъде поправена. Така че съм умерен оптимист."

Така депутатката от "Продължаваме промяната-Демократична България" и бивш министър на правосъдието - Надежда Йорданова коментира днес в ефира на БНТ темата с измененията в Конституцията, която трябва да се случи с гласовете на двете партии, провалили реформата от 2015-а.

Йорданова даде заявка - ако има отстъпление от заложените цели за съдийско самоуправление и контролна и отчетна прокуратура, то премиерът Николай Денков (ПП-ДБ) ще подаде оставка (което означава оставка на цялото правителство), а знаково това ще направи и единственият министър на ДБ в кабинета - този на правосъдието Атанас Славов. Славов е и съавтор на проекта за промени в основния закон.

Йорданова обаче не виждала индикации за нова подмяна на реформата.

"Към натоящия момент и колегите от ГЕРБ, и колегите от ДПС много ясно заявяват, че са "за". Не виждам признаци на тревожност", посочи.

Депутатката не е съгласна с интерпретациите, че Венецианската комисия прави "на пух и прах" предложените текстове. Тя отчете, че експертният орган приветства спазването на отдавнашните препоръки за независимост на съда. "Да, има критики за двата мандата на председателите на ВАС и ВКС и на главния прокурор, за служебното правителство - приемам ги с благодарност", допълни Йорданова. Посочи още, че продължава дебатът за фигурите на служебния премиер предвид критиките, че има несъвместимост в предложението това да са председателите на Конституционния съд или на Народното събрание.

"Опитва се да се прарви интрига с въпроса кой е написал проекта", каза още Йорданова по повод авторството на някои доста спорни текстове, което никой от участниците в процеса не признава.

"ДБ обяви идеите си още през 2021 г., тази година ПП-ДБ доразви проекта си, ДПС също имаше проект, ГЕРБ също. Така че това, което е внесено в голямата си част стъпва на проекта на ПП-ДБ, но беше доразвито по начин, по който да получи подкрепа за 160 гласа", заяви Йорданова.

"Да се твърди, че политическата класа иска да овладее прокуратурата е несъстоятелно", заяви тя по повод друга критика - че държавното обвинение се взима на "ръчно" управление на политиците чрез малката професионална квота в прокурорския съвет.

Йорданова не приема и критиките, че мнозинството бетонира статуквото като остави този ВСС и и.д. главния прокурор Борислав Сарафов до след реформата. "Нека този път да направим нещата по правилния начин и тогава да решаваме персоналните въпроси", посочи в отговор.

На въпрос не се ли притеснявате че вече сте твърде зависими от ГЕРБ и ДПС, бившата министърка отвърна, че очаква в следващите месеци да дойдат парите по ПВУ, вторият транш, като ключовото за това плащане са реформите.

"Правителството прави всичко възможно през декември да имаме положителна новина за Шенген. Ключово е да имаме политическа стабилност, да се случат реформите.

Не виждам пречки януари 2025 г. да сме в еврозоната - остава ни един закон", заяви още.

Йорданова отказа да коментира вчерашните изказвания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - че от ДБ не искали Асен Василев да е финансов министър.

"С нашите гласове Асен Василев е министър на финансите сега. Аз в такива интриги не влизам, не съм присъствала. Да си припомним, че сме в кампания за местни избори. Също така да си кажем, че мнозинството е формирано от опоненти и прехвърчането на такива искри го приемам за нормално, да го приемаме прагматично", посочи само.