ГЕРБ ще внесе предложение за промяна в Закона за енергетиката, с която да отпаднат преференциалните цени за изкупуване на т.нар. "зелена енергия". Това съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, предаде БНР.

След постигане на националната цел за енергия от възобновяеми източници, която сме постигнали на 26 декември 2013 година, всe още има колебания кои могат да се включват по преференциални цени и кои - не. Разписваме ясен текст, че оттук нататък  вече няма такива преференциални цени с изключение на биомасата с най-малко 65% съдържание на животински отпадъци, като това изключва всякакъв вид целулоза, дървесина, силажи. Те като мегавати не са много. Потенциалът на страната е 10 - 15 мегавата. Част от тях вече са изградени. Няма преференциални цени за никакъв вид ВЕИ-та освен тези изключения, обясни Добрев.

Между 600 и 800 млн. лева е дефицитът в НЕК, като той продължава да нараства, съобщи още  Добрев.  По тази причина, друго предложение на ГЕРБ за промяна в Закона за енергетиката предвижда всички приходи от продажбата на въглеродни емисии, които се очаква да бъдат около 250 млн. лева, да отиват за запълване на дупката в НЕК.