Агент на аржентинските спецслужби, уволнен от президентката Кристина Киршнер, е най-вероятно човекът, стоящ зад скандала, който може да се окаже най-големият в историята на страната. Последиците от него могат да бъдат по-катастрофални и от Фолклендската война, и от двата фалита на латиноамериканската република.

Това споделиха за Клуб Z журналисти от Буенос Айрес.

Името на ченгето стана известно едва сега, когато той бе уволнен от службите, в които е постъпил още на 18-годишна възраст. Това е 61-годишният днес Антонио Стиусо, известен повече като агент Хайме. Малцина бяха тези, които го познаваха по лице, разказва журналистът Мариано Суки.

Чак сега се появиха първите му снимки, макар и във вид на ксерокопия на служебната му карта.

Аржентинската президентка Кристина Киршнер говори на пресконференция. До нея е седнал външният министър Ектор Тимерман.

Но всичко бе отприщено от мистериозната смърт на прокурора Алберто Нисман. А кулминацията настъпи завчера, когато стана ясно, че той е искал арест за Кристина Киршнер, външния министър Ектор Тимерман и няколко държавни чиновници.

Корените на този скандал са с 21-годишна давност.

Предисторията

На 19 януари прокурорът Нисман бе намерен застрелян в дома си в Буенос Айрес. Той бе открит броени часове, преди да се яви да свидетелства пред аржентинския Конгрес срещу Киршнер и няколко души от правителството.

Прокурорът Алберто Нисман умря мистериозно часове преди насроченото му изклушване в Конгреса.

В продължение на цяло десетилетие Нисман разследваше бомбения атентат срещу Израелско-аржентинската съвместна асоциация АМИА в аржентинската столица, извършен на 18 юли 1994 г. Тогава в сградата на еврейския културен център се вряза кола, натъпкана с 300 килограма експлозиви. Загинаха 85 души, а над 300 бяха ранени. Зданието бе напълно разрушено.

През 2006 г. Алберто Нисман, който също е евреин, обвини за атентата Иран и подкрепяната от него ливанска терористична групировка "Хизбула". Като причина бе изтъкнат фактът, че режимът в Техеран се разгневил на решението на Буенос Айрес да анулира за доставка на ядрена технология за Ислямската република.

В Аржентина интересът към случая изобщо не е стихвал. Там живее най-многочислената еврейска общност в цяла Латинска Америка. Тя наброява 300 000 души.

В края на 2007 г. Интерпол огласи имената на шестима иранци, които Аржентина обяви за издирване чрез Интерпол с червена бюлетина. Заповедите за издирване бяха издадени от съдията Родолфо Каникоба. Това стана въз основа на информация, събрана от Нисман с помощта на Израел и САЩ.

През 2008 г. Нисман изненадващо поиска ареста на бившия президент (1989-1999) Карлос Менем. Точно при неговото управление бе взривен еврейският дом в Буенос Айрес. Според Нисман Менем се опитвал да отклони следствието от иранската връзка. За това той използвал помощта на Сирия, откъдето е произходът му. Режимите в Дамаск и Техеран и до днес поддържат добри отношения и подкрепят "Хизбула".

Запознати обаче твърдят, че истинската цел на Нисман е била съвсем друга. Той е искал да бъде в добри отношения с дошлата година по-рано на власт президентка Кристина Киршнер. По това време Нисман бил една от най-обсъжданите кандидатури за поста генерален прокурор.

Петрол срещу оневиняване

През 2013 г. изненадващо за мнозина Аржентина подписа с Иран меморандум за разбирателство, предвиждащ съвместно разследване на атентата в Буенос Айрес. Това разгневи Израел, тъй като Ислямската република никога досега не е признаала еврейската държава и я е заплашвала с унищожаване.

Оказа се обаче, че двете страни вървят към странното сближаване още от 2010 г. Но това се разбра едва след смъртта на Нисман.

Атентатът през 1994 г. срина до основи сградата на еврейския център АМИА в Буенос Айрес.

Защото тези дни излезе наяве, че той е наредил подслушване на стотици телефонни разговори между правителствени представители на Буенос Айрес и Техеран. И те хвърлят светлина върху сближаването между Иран и Аржентина.

В разговорите се обсъжда идеята Аржентина да получи огромни количества петрол то Иран на изгодни цени. Във време на криза това е добре дошло. В замяна обаче Буенос Айрес трябва да свали обвиненията от обявените за издирване във връзка с атентата през 1994 г. иранци. И не само това - Аржентина поема ангажимента да убеди Интерпол да прекрати търсенето им.

Всичко това било договорено на тайна среща в началото на 2011 г. в Сирия. В нея участвали външните министри Ектор Тимерман и Али Акбар Салехи. Последният вече не заема тази длъжност.

Аржентина не успяла да склони Интерпол да спре издирването на иранците, поради което сделката "петрол срещу оневиняване" така и не била постигната.

Същевременно обаче подслушванията, наредени от Алберто Нисман, незаконни, споделя за Клуб Z журналистът Мариано Суки. Причината е, че те не са одобрени от съдия.

Най-вероятно Нисман изобщо не се е обръщал към съдия. Така предполага магистратът Родолфо Каникоба, наредил издирването на шестимата иранци чрез Интерпол.

Освен това прихванатите разговори не доказват абсолютно нищо. Дори има подозрения, че е направен монтаж на записите.

"Все едно да подслушваш папа Франциск и ако в някой разговор той каже, че е на страната на мюсюлманите за нещо си, веднага да обявиш, че той е мюсюлманин", казаха за Клуб Z колеги от авторитетния в. "Пахина 12".

Като за капак, едва ли точно Ектор Тимерман би участвал в такова нещо. Все пак той е евреин и едва ли би тръгнал срещу еврейската общност в страната си.

Кой тогава стои зад подслушването?

Най-вероятно това е бившето ченге Антонио Стиусо или агентът Хайме. Президентката Кристина Киршнер побърза да го обвини, че е манипулирал Нисман и го е захранвал с фалшиви сведения.

Почти сигурно е, че именно той е човекът, от когото мъртвият прокурор е черпил главната информация.

Кой е агент Хайме?

Роден е през 1954 г. Още на 18-годишна възраст постъпва в Държавния разузнавателен секретариат (СИДЕ). Така се наричат тайните служби в Аржентина.

Цялата му кариера е обвита в пълна тайна. Не без основание го подозират в тесни връзки с военната хунта, управлявала Аржентина в периода 1976-1983 г. и избила поне 30 000 души.

Стиусо се издига до главен директор по операциите в службите, които междувременно са преименувани в Разузнавателен секретариат (СИ).

През ноември 2014 г. е уволнен и пенсиониран лично от президентката Кристина Киршнер. Според аржентинските закони службите са на директно подчинение на президентството.

А месец по-късно Стиусо дава скандално интервю за в. "Нотисиас", в което обявява, че след като е свален, получава смъртни заплахи и в страната на практика не е останало съдилище, където да не е заведено дело срещу него. Бившият агент твърди, че единственото, което е правил, било да се подчинява на заповедите на президентите на Аржентина и на директорите на службите. А сега го обвиняват в незаконно забогатяване, присвояване и търговия с влияние.

В интервюто Стиусо не споменава нито дума нито за атентата срещу еврейския център, нито за прокурора Алберто Нисман. Тези дни обаче стана ясно, че той по спешност е напуснал страната на 18 януари. Ден по-късно Нисман бе намерен мъртъв. Стиусо се върна няколко дни по-късно в Аржентина. Но подозренията остават.

В същото време версиите за смъртта на прокурора започнаха да се променят. Първоначално самата Кристина Киршнер я обяви за самоубийство. По-късно патолози обявиха, че мястото, откъдето е минал куршума, показва, че това вероятно е дело на друг човек. Но край Нисман не бе намерена друга ДНК освен неговата.

Тогава Киршнер заяви, че срещу нея се крои заговор. И допълни, че смята да реформира службите. Тя има намерението да закрие СИ и на негово място да създаде Федерална разузнавателна агенция (АФИ).

Стиусо шпионирал и папа Франциск

Веднага след това дойдоха нови разкрития. Те бяха направени на 2 февруари от депутата Густаво Вера от новата политическа формация "Общо добро". Той заяви сензационно, че Стиусо е шпионирал не кого да е, а кардинал Хорхе Марио Берголио - днешния папа Франциск. Това ставало в периода 2003-2007 г. по лична заповед на тогавашния президент Нестор Киршнер - съпруг на Кристина Киршнер. Той бе наследен на поста от нея през 2007 г. и почина три години по-късно. Това осуети планираното му завръщане на президентския пост.

А на 3 февруари гръмна най-голямата досега сензация в скандала. Тогава опозиционният вестник "Кларин" публикува копие от искането на Нисман за арест на Кристина Киршнер и Ектор Тимерман. Искането било открито в кошче в дома на пруокурора след смъртта му.  Датата на документа е юни 2014 г. Той обаче така и не е бил депозиран в съда, което го прави невалиден. А и според аржентинските закони президентът и членове на правителството могат да бъдат арестувани едва след като Конгресът отнеме техния имунитет. Нещо, което поне на този етап изглежда невъзможно. Конгресът е доминиран от Хустисиалистката партия, от която са и Киршнер, и министрите й.

Искането на Алберто Нисман за арест на Кристина Киршнер и Ектор Тимерман било открито в кошче в дома му.

Сигурно е едно - взаимните обвинения ще продължат. Според запознати бъдещето на Кристина Киршнер е в ръцете на Антонио Стиусо - агент Хайме. Той няма намерение да й прости за уволнението си.