"Crime" (престъпление) - този надпис се появи на една от най-високите точки на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград.

Рано тази сутрин шестима активисти на „Грийнпийс“ поставиха начало на мащабна акция, информираха от природозащитната организация, предава БНР.

От „Грийнпийс“ посочиха, че демонстрацията им е в знак на протест срещу регулярното замърсяване на въздуха и околната среда в региона и системните злоупотреби от страна на въглищната централа, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки.

В обръщение в своята страница те поискаха да се отнеме комплексното разрешително за работа на централата.

"Марица 3" произвежда 1% от електричеството у нас, но това се случва за сметка на огромно замърсяване, което вреди на местните жители и климата", каза пред БНР Десислава Минкова, част от протестната акция.

Участниците от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния са обединени от каузата, че всеки европейски гражданин заслужава сигурността да диша чист въздух и да живее в безопасна среда, посочиха природозащитниците.

Акцията се излъчва във фейсбук страницата на „Грийнпийс- България“.

"Сезираме полицията и прокуратурата за действията на "Грийнпийс", реагира пред журналисти юристът на дружеството Юлиян Семерджиев.

По думите му вчера привечер тецът е започнал подготовка за пускане на производството на електрическа енергия. В ранните часове на днешния ден охраната е забелязала хора на територията на централата.

Заради опасността за тях разпалването на инсталациите е било прекратено в 2:00 часа след полунощ, съобщава БТА.