Израелските сили, включително 360 000 резервисти са разположени по границите на ивицата Газа в подготовка за това, което Израел каза, че ще бъде широка военна кампания,  предаде Асошиейтед прес. 

Подкрепян от нарастващо разполагане на американски военни кораби в Източно Средиземно море, Израел не е дал дата за сухопътното нахлуване в Газа. Международни организации предупреждават, че то може да ускори хуманитарната криза. Повече от 1400 израелци са загинали, докато "Хамас" държи 199 израелски заложници в ивицата, съобщиха властите в Йерусалим днес.

Здравното министерство в Газа съобщи, че убитите от израелските въздушни и артилерийски удари палестинци са 2750, а ранените са 9700, откакто войната започна. Близо половин милион души, т. е. малко под една четвърт от населението на ивицата, са потърсили убежище в училища на ООН и други обществени сгради. Запасите от вода в обсадената територия намаляват. Снабдяването с храна, горива и електричество също са прекъснати.

Съединените щати и международни посредници се опитват да договорят хуманитарно прекратяване на огъня, за да позволят на помощи да стигнат до цивилните и чужденците да напуснат 40-километровата ивица през граничния пункт Рафа към Египет. Той беше затворен след въздушни удари, посочва АП.  Световната здравна организация призова за незабавни доставки на хуманитарна помощ в Газа през този ГКПП, включително лекарства и медицински изделия за 300 000 пациенти, гориво, вода и храна.

Координаторът на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс ще посети Близкия изток, за да помогне на преговорите за доставки на хуманитарна помощ в блокираната ивица Газа, предаде Ройтерс, като се позова на негово изявление.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свика извънредна среща на върха на ЕС във видеоконферентен формат във вторник, 17 октомври, за да приеме тях обща позиция на 27-те по войната в Близкия изток. В писмото си покана до държавните и правителствените ръководители Мишел посочва, че конфликтът може да излезе извън сегашните си граници и съдържа рискове за сигурността на държавите от ЕС както и от нова миграционна криза.

Говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Джон Кърби заяви, че не изключва непременно възможността на място да бъдат разположени американски войници, за да помогнат за освобождаването на заложниците във войната между Израел и палестинското движение "Хамас", но отбеляза, че засега Вашингтон няма такива намерения, съобщи изданието "Хил".

В отговор на въпрос на телевизия "Фокс нюз" дали изключва напълно вероятността за каквото и да било участие на сили на САЩ на терен, Кърби отговори:

"Не мога да изключа нищо, когато става дума за връщането на нашите заложници у дома."

"Работим по този въпрос буквално ежечасно", заяви Кърби и добави, че САЩ на този етап не разполагат с достатъчно информация, като например къде точно се намират заложниците, нито колко са, а при това положение по думите му все няма как да се набележат конкретни мерки.

Израел подсили своите войски, разположени на северната граница на страната с Ливан, след дни на нападения, предприети от подкрепяната от Иран шиитска милиция "Хизбула", предаде ДПА.

"Хизбула" се опита да отклони оперативните ни усилия от южната част на страната с няколко огневи атаки вчера", заяви днес говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Това е направено по указание на Иран и с негова подкрепа, "застрашавайки ливанската държава и нейните граждани", допълни той.

Израел ще отговори решително на всяко нападение на своя територия, подчерта  Хагари. Той увери, че израелската армия е в състояние да се справи с конфликт на два или повече фронта.