Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че разговорите до полунощ снощи в Киев с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд дават надежда за прекратяване на огъня.

Порошенко благодари на двамата лидери за подкрепата за Украйна от страна на Европа. "Европейският съюз демонстрира единство и солидарност по украинския въпрос. Това е много важно за нас", подчерта Порошенко.

Оланд и Меркел представиха на Порошенко мирен план за излизане от тежката криза в източните части на Украйна. Не се разкриват детайли от проговорите, защото днес германската канцлерка и френският президент ще се срещнат в Москва с руския президент Владимир Путин.

По същото време вчера в Киев бе и държавният секретар на САЩ Джон Кери. 

"Ние искаме дипломатическо разрешаване на кризата, но не можем да си затворим очите за руските танкове, които преминават през границата и влизат в Украйна. Не можем да си затворим очите и да не виждаме руските бойци, които с униформи без отличителни знаци се бият на страната на сепаратистите в Източна Украйна", заяви категорично Кери. И допълни: "САЩ приветстват новата френско-германска инициатива. Путин може да направи своя избор и да приключи с войната в Украйна"

Президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Франция Франсоа Оланд и канцлерката на Германия Ангела Меркел обсъдиха на срещата си в Киев механизмите на работа на минските договорености, съобщи външният министър на Украйна Павел Климкин, цитиран от ТАСС.

„Обсъдиха нужните стъпки, за да заработят минските договорености. Отбелязвам: всички договорености, а не само някои от тях“, каза той.

Според Климкин срещата е преминала добра. Той добави, че на Украйна не е оказан никакъв натиск: „Франция и Германия ни помагат да си върнем мира“, отбеляза той.

Срещата на тримата държавни глави в Киев приключи след полунощ московско време.