Германският канцлер Олаф Шолц потвърди солидарността на Германия с Израел по време на посещението си в страната.

"Това е посещение при приятели в трудни времена", заяви Шолц по време на изявление за медиите с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Шолц осъди "кръвожадното, жестоко нападение от страна на Хамас". Израел има право, гарантирано от международното право, да се защитава. Всяка държава е длъжна да защитава своите граждани. Германия усеща ужасното страдание и загрижеността на страната, заяви Шолц. Сред отвлечените заложници са и германци. Затова Берлин също се опитва да посредничи за освобождаването на заложниците.

Нетаняху припомни, че това е обща борба, борба на цивилизацията срещу варварството. Ако сега не се води борба с терористите от Хамас, това ще се превърне в световен проблем. Ето защо се нуждаем от солидарност от страна на цивилизования свят, която Израел вече усеща.

Канцлерът Шолц заяви, че германското правителство прави всичко възможно, за да предотврати ескалацията на този конфликт. Важно е да направим всичко, което е по силите ни, за да предотвратим пожар. Той изрично предупреди:

"Нито един участник не трябва да смята за добра идея да атакува отвън."

За разлика от терористичната организация Хамас, Германия е загрижена и за цивилните граждани в ивицата Газа, каза Шолц. Целта е да се защити цивилното население и да се избегнат цивилни жертви. Поради това той е разговарял с Нетаняху за възможността за подобряване на хуманитарния достъп до ивицата Газа. Това е и причината, поради която той ще продължи да пътува за разговори с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.