Тежка дискусия тресе българския кът на социалните мрежи в последните дни, откакто Министерството на здравеопазването обяви търгове за близо 40 млн. лева за ваксини за 2015 г. Проблемът не беше в сумата или методът на обществената поръчка, не, новината просто даде силен тласък на един иначе позабравен дебат - трябва ли да ваксинираме или не децата си, и трябва ли държавата да ни задължава да го правим? Или задължителният ваксинационен календар нарушава правата ни?

По първият въпрос се изговори и изписа много, но потребителите от Фейсбук групата "За Или Против Задължителните Ваксини" считат, че далеч по-съществен е втория. Във връзка с това те са инициирали отворено писмо, подписано от пациентски и неправителствени организации, и адресирано към президента, премиера, здравния министър, политическите партии, медиите и всички граждани на България.

Под него са се подписали и, засега, 3267 български граждани. 

Ето и пълният текст на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА ПРАВО НА ИЗБОР НА ВАКСИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ! 

ИНИЦИИРАНО Е ОТ ФЕЙСБУК ГРУПАТА "За Или Против Задължителните Ваксини" - 
https://www.facebook.com/groups/161283897242551/ 
ПОДКРЕПЕНО ОТ ПАЦИЕНТСКИ И НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ ПИСМОТО И С ПРИЛОЖЕНИЕТО КЪМ НЕГО. ТЕКСТОВЕТЕ СЪДЪРЖАТ НАЙ-ВАЖНОТО ПО ТЕМАТА ЗА ВАКСИНИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ПРОБЛЕМИТЕ, ПРАВНИ АСПЕКТИ, ДОКЛАД С МНОГО СЪЩЕСТВЕНИ ДАННИ И СТАТИСТИКА ЗА ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКАТА У НАС В КОНТЕКСТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ И СВЕТОВЕН ОПИТ."

ДО

Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ - ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 
Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 43-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РБЪЛГАРИЯ 
ДЕПУТАТИТЕ В 43-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ - МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 
Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ - ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 
Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ - МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 
ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО 
ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ 
ЕЛЕКТРОННИ И ПЕЧАТНИ МЕДИИ 
ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    
ОТВОРЕНО ПИСМО
   
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас във връзка с много наболял в последно време проблем –  задължителните имунизации в България.

Безспорно ваксините са едно от най-големите постижения на науката, но също така е факт, че в съвременното развито общество правото на избор и неприкосновеността на личността са императив, докато у нас по отношение на ваксинопрофилактиката подходът е авторитарен и противоречащ на гарантираното от европейското законодателство право на информация и избор.

Всички ваксинации в имунизационния календар са препоръчителни в Германия, Великобритания, Русия, Ирландия, Австрия, Испания, Португалия, Швейцария, Люксембург, Исландия, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Гърция, Кипър, Естония, Беларус, Литва.

Някои наши медицински специалисти си позволяват да обиждат българското общество, че не е дорасло за право на избор, затова трябва да напомним, че и в част от бившите социалистически страни  ваксинациите  в имунизационния календар също са законоустановени като препоръчителни, а не задължителни. Да припомним и че Световната здравна организация и Европейската комисия не задължават отделните държави  да  водят  определена  политика  за  статута  на имунизациите,  а  предоставят решението на самите тях.

В страните с изцяло препоръчителни ваксини в календара, се постига високо имунизационно покритие, без да има санкции и ограничения в случай на отказ от ваксини. Няма основания да се счита, че при нас би било различно. Ниският обхват на ваксините против грип и човешкия папилома вирус не е критерий за покритието с другите ваксини и съответно не е довод за отказ от промяна в закона.

Правото на избор и неприкосновеността на личността не се определят от нечий социален статус, народност, религия, интелигентност или здравна култура, а са общовалидни човешки ценности и това е заложено във всички европейски и международни актове, ратифицирани у нас, но незачитани от вътрешното ни законодателство по отношение на задължителните имунизации.

Ние, българските граждани – настоящи и бъдещи родители, считаме, че е крайно време да се промени българския Закон за здравето и всички имунизации в имунизационния календар да са препоръчителни.

Дайте възможност на българското общество за право на избор, информирано съгласие и неприкосновеност на личността, които са му отнети по отношение на ваксините.

Приложение: Правни аспекти и обосновка, предложение за промяна в Закона за здравето, доклад за ваксинопрофилактиката в България в контекста на европейския и световен опит.


С уважение:

Фейсбук  група „За или  Против задължителните ваксини”  –  инициатор,  за контакт:

roditeli_vaksini@abv.bg, https://www.facebook.com/groups/161283897242551/

Сдружение „Национална мрежа на родителите” 
Сдружение "Екофорум за устойчиво развитие" 
Българско хомеопатично общество
Фондация "Родна стряха" 
Сдружение "Естествено" 
Национален форум "Моето дете" 
НПО "Другото училище"

Ако искате да видите техните имена и приложенията, посетете сайта на писмото ТУК.