Американската армия обвини редник Травис Кинг в престъпления, вариращи от дезертьорство за бягство в Северна Корея през юли до нападение срещу колеги войници и подбуждане към детска порнография, според документи, получени от Ройтерс.

Делото на армията срещу Кинг, включва осем отделни обвинения съгласно Единния кодекс на военното правораздаване, което води до сериозна правна битка за 23-годишния войник след освобождаването му от севернокорейски арест през септември.

Сухопътните войски не отговориха веднага на запитване за коментар.

В изявление, предоставено от говорител на семейството, майката на Кинг Клодин Гейтс изрази безусловната си любов и помоли на сина ѝ "да бъде осигурена презумпцията за невинност".

В продължение на седмици армията на САЩ отлагаше въпросите за това дали срещу Кинг ще бъдат предприети дисциплинарни действия, като заяви, че нейният приоритет е да гарантира, че войникът е получил подходящи грижи след като е бил държан два месеца от Северна Корея.

През септември стана ясно, че Съединените щати са осигурили освобождаването на америкнаския войник, който спринтира през тежко укрепената граница в Северна Корея. Съюзничката на САЩ Швеция и съперникът Китай са помогнали за предаването на войника.

Без отговор останаха въпросите защо Северна Корея, която е в обтегнати отношения с Вашингтон заради ядрената си програма, подкрепата си за войната на Русия в Украйна и други въпроси, се е съгласила да го предаде обратно и защо войникът е избягал на първо място.