Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков потвърди част от изтеклата информация за подслушване и проследяване на протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. Той спомена конкретно дирекция "Сигурност" в МВР.

"Изпратен е сигнал и до Бюрото за контрол на СРС начело с неговия шеф доц. Рашков. Когато приключи проверката, тогава ще оповестим кои и как са наказани. Убеден съм, че по отношение на протестиращите от 14 юни 2013 година, имаше мероприятия, но дали са се състояли само в предупредителни протоколи, дали е имало експлоатирани СРС-та, на този етап не бих могъл да го твърдя със сигурност преди пред мен да има представени писмени документи", заяви Вучков по време на церемонията "Пожарникар на годината", предаде "Фокус".

Веселин Вучков изрази убеденост, че "по отношение на тези протестиращи на територията на цялата страна, имаше някакви мероприятия, включително и от страна на службите".

Вчера Клуб Z информира за разработката "Червеи", в рамките на която са следени и подслушвани активни участници в протестите. Бившият служебен вътрешен министър Йордан Бакалов обясни, че е възложил проверка, но не е дочакал резултата й. Въпреки това на 2 септември 2014 г. той заяви, че протестиращи не са били подслушвани. Пред Клуб Z той обясни, че просто препредал получения отговор от главния секретар Светлозар Лазаров, който запази поста си и при сегашното правителство.