България, Румъния и Турция работят за стартирането на противоминна операция в Черно море.

Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев при откриването на международна конференция „Спечелване на мира в Украйна“. Форумът е организиран от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България.

"Около два месеца работихме без тази информация да е публична, вече е публична", каза министърът. - "Разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе за по-високата сигурност в нашите териториални води и в изключителната икономическа зона на България. Ще допринесе и за износа на зърно от Украйна", коментира Тагарев, цитиран от БТА.

Терористичната заплаха стана особено видима с терористичните актове на „Хамас“ срещу Израел и последвалото напрежение, което, може би, все още има вероятност да ескалира допълнително. Тези събития могат да доведат до нарастване на миграционния натиск спрямо България, както и напрежение между различни групи, които поддържат едната или другата страна на конфликта. Към момента вероятността за това е много малка, каза министърът.

В тази обстановка работим с нашите съюзници – това е най-важната гаранция за нашата сигурност, заяви Тодор Тагарев. Министърът отново каза, че България ще продължи да оказва политическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна, докато е необходимо.

Перспективите за мир в Украйна, стратегиите и начините за постигане на сигурност в Черноморския регион, ролята на НАТО и Европейския съюз и бъдещето на европейската архитектура за сигурност ще бъдат основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на днешната конференцията.