По повод новините за подслушване и следене на участници в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, получихме писмо от участник в тях. Публикуваме го, за да Ви запознаем с тази гледна точка. Готови сме да публикуваме и други:

Имах рядката възможност да съм част от окупацията на Софийския Университет през цялото ѝ съществуване, и бях лично отговорен за събирането на архива ѝ, което включваше и определени контра разузнавателни функции.

Моля от Вашата трибуна г-н министърът да даде моралната си оценка от днешния ден за подслушването на един мирен протест, предизвикан само и единствено от крайния цинизъм на органите на държавното управление. Но моралната оценка си остава само празни думи, ако не е подкрепена с последователни действия.

Предайте вътрешните си лица в протеста и в окупацията! Публикувайте имената и дейностите, с които са се занимавали! И това, за което са им платили! Ако нямате такъв списък, публикувайте ведомостите на МВР за периода Октомври 2013 – Февруари 2014.

В противен случай не може да се твърди, че между днешното управление от една страна, и мандатите на Цветлин Йовчев и на Цветан Цветанов от друга, има разлика. Излишно е да казвам, че ние знаем кои са и ако сбъркате достатъчно, че да поискаме оставката ви, те ще са първите, които ще неутрализираме.

Когато говори за подслушване, министър Вучков удобно пропуска десетките случаи на изнесени в медиите записи от наши събрания, на теория направени с диктофони, които също са противозаконни, и които ни принудиха да провеждаме заседания с телефоните изключени и оставени на маса пред зала 272. Много бих искал да получа уверение от него също, че българските свински медии не са получавали и публикували полицейски записи от СРС-та с наше участие. Много ясно се вижда кога някой е дошъл само за да слуша и да не прави впечатление.

На второ място, нашите колеги и аз самият неведнъж хващахме лица, които се опитваха да влязат в окупираната сграда на Университета, пренасяйки найлонови торбички с брашно (за невъоръженото око приличащо на наркотик), както предполагаме, за да ги заснемат покрай нас и да ни злепоставят. Искрено се надявам, че МВР не притежава забранени от закона вещества и не е имало нищо общо с подобни диверсии.

Като споменахме думата диверсия, понеже сега е модерно да се оплакваме от бухалката на прокуратурата, малко известен факт е, че за да го сплашат, на наш колега му повдигнаха обвинение за диверсия. Това стана във връзка с необосновани твърдения за негово участие в запалване на билборд на телевизия „Алфа“ – на стойност 5 до 15 години затвор. Аз бих се гордял.

Чл. 106, Наказателен Кодекс

Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения унищожи или повреди обществени сгради, строежи, инсталации, съоръжения, транспортни или съобщителни средства или друго значително обществено имущество, се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.

И без да съм чел делото в подробности, дефиницията „значително обществено имущество“ не би могла да бъде правилно употребена в едно и също изречение с „билборд на телевизия Алфа“.

Надявам се, че при новото управление МВР и прокуратурата ще са готови да скъсат с такива мръсни номера, иначе ще трябва да изгубим още едно поколение време да сваляме и тях. Публикуването на цитираната информация би било само началото в реформата в силовите структури и ще знам, че ако то не бъде извършено, не мога да очаквам нищо добро в сектор "Сигурност".

С уважение,

Георги Мишев