“Единствената подкрепа, от която имаме нужда е тази на хората на 29 октомври. Особено за общинския съвет. Да ни подкрепят с номер 85. Надявам се, че сме заслужили тяхното доверие с програма ни, с екипа ни.”

Това заяви Васил Терзиев, кандидат за кмет на София на местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” пред Nova News. 

“Срещите с хора дават енергия. Обикаляме София от края на юни. Направихме тематични срещи и с представители на бизнеса, НПО сектора. Всички срещи бяха зареждащи, но най-важното - открихме скъсаната връзка между общината и гражданите, между общината и бизнеса. Те не чувстват общината като партньор, с който могат да водят диалог. Не се чувстват част от решенията. Поемаме ангажимент тази връзка да бъде възстановена. И това е нещо, по което ще работим още от първия ден”, обеща Терзиев. 

Той разказа за процеса, през който преминава в ролята му на политик: “Най-малкото предизвикателство е това къде си пиеш кафето. Далеч по-важно е да си максимално ангажиран с всички страни. И още по-важно - да знаеш, че защитаващ интересите на всички страни, защото си избран на публична позиция. Теб са те избрали да служиш на гражданите и трябва да го правиш. И аз ще го правя, защото обичам София и искам децата ми да живеят тук. Знам, че София може повече. Прекалено дълго сме се примирявали с това, че не може да бъде по-хубаво. Напротив - може”, каза Терзиев. 

Той определи Владимир Вазов и инж. Иван Иванов като кметовете на София, които са направили най-много за града. “Те са положили основите на градоустройството на столицата. Те са направили много неща за първи път и са ги направили добре. Това е основата на добрия модел. И днес може да имаме такъв модел. Но за съжаление вече има натрупани много проблеми, които изискват сложни решения”, добави той. Терзиев каза, че със сигурност ще направи ревизия на работата на Йорданка Фандъкова.

“Одит на ключови договори, на общинските предприятия, на всички места, от които смятаме, че изтичат пари. Защото тези пари могат да се вливат в социалната инфраструктура в зелените системи”, обясни той.

“Темата, което ни интересува, е на 29 октомври да се представим добре. После, ако имаме мнозинство в общинския съвет, да реализираме идеите си за града. Едно е да спечелиш избори, друго - да управляваш добре след това. Изисква се и различен екип. Мисля, че имам такава подготовка, защото съм ръководил големи организации, екипи и бюджети и преди.”

Той говори и по един от най-големите по неговите думи проблем на София - корупцията. “Няма как да ме купят и това е важно начало. Всичко тръгва от върха и тонът се задава от върха. Той е най-важен. Борбата с корупцията за мен е много голяма кауза, а основната цел е парите на софиянци да се харчат по предназначение. И е добре повече хора да чуят това послание - ако някой иска да вземе пари използвайки моето име или ходатайства за нещо - няма как да се случи”, заяви Терзиев. 

Според него стотици милиони левове от бюджета на София отиват не по предназначение.

“Ако тези пари отиваха по предназначение, нямаше да говорим за това откъде да вземем пари за детски градини или за това защо боклукът в София се събира два пъти по-скъпо, отколкото в Пловдив”, каза той.

Борбата с корупция е част от програмата на Терзиев в раздел ефективна община.  Другите основни направления са са здраве, възможности и ред и сигурност.  “Като говорим за здраве, това означава активен начин на живот, чист въздух, места за спорт, паркове. Означава да намалим трафика, да създадем стимули на хората да използват градския транспорт. Това означава по-удобен транспорт, с по-добри връзки с по-бързи и леснодостъпни прекачвания”, обясни Терзиев. Другите две важни неща по отношение на чистия въздух са елиминиране на калните точки в кварталите и спирането на горенето на битови отпадъци и твърди горива. 

“Що се отнася до възможностите, много е важно да довършим големите инфраструктурни проекти, защото това означава много по-добра свързаност. Става дума за “Каблешков”, “Копенхаген”, “Филип Кутев”, Околовръстното, Северната тангента и връзките с кварталите около нея. И инвестиции не само в центъра, но и в кварталите. Както и да осигурим грижа за всяко едно дете в София. Този ангажимент сме го поели и ще изпълним това обещание”, каза Терзиев.

“Задължително е да сложим край на феномена “ремонт на ремонта”. Нещата трябва да се случват от първия път. С по-добро планиране, с по-добро изпълнение, с повече контрол. И да има истински стандарти, а не само да се обещават такива”, добави кандидатът за кмет. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!