Когато футболната федерация няма пари да плати натрупан дълг към треньора на националния отбор, държавата моли някой от богаташите си да дойде на помощ и спаси положението. "Някой" се отзовава и вади от джоба си.

Точно този сценарий се разигра в Русия. Вече едва ли някой не знае, че РФФ дължи 5,1 милиона евро на Фабио Капело, който предвожда първия тим на Русия. Става въпрос за заплати на италианеца и на хората от неговия щаб. Треньорите от дълго време не са виждали заработката от труда си.

РФФ е в много тежко финансово състояние, подобно на ред други организации в страната. Ситуацията стигна до ФИФА и до шефа на УЕФА Мишел Платини, който призова да се намери решение. Намира го спортният министър Витали Мутко, като се обажда на милиардера Алишер Усманов, който е в организационния комитет на "Мондиал 2018" в Русия. Следва 1-часов разговор и обявеният от сп. "Форбс" за най-богат руснак на 2014-а дава парите под формата на заем.

"Тази ситуация е резултат от неадекватното ръководство на РФФ и е напълно неприемлива, реши все пак да налее масло в огъня Усманов, който е сред собствениците на английския "Арсенал". - Срамно е когато човек, който работи за доброто на Русия, не получава своето възнаграждение. Абсолютно недопустимо е, че тази ситуация достигна границите на абсурда."

А през есента на миналата година дори се заговори, че РФФ иска да принуди Капело да си тръгне - затова не му плаща. Човек от щаба му не издържа и се прибра на Апенините. В Русия са недоволни от работата на прочутия треньор. С него Сборная се провали на световното в Бразилия, та Дон Фабио бе викан и в руската Дума.

Раздяла все още не е изключена, още повече ако Русия не се класира за европейското във Франция. Но Капело поне си взе парите.