Турският президент Реджеп Ердоган подписа протокол за присъединяване на Швеция към НАТО и го представи за ратификация пред турския парламент. Това съобщи турското президентство, цитирано от Асошиейтед прес.

Турция отлагаше одобрението на присъединяването на Швеция, обвинявайки Стокхолм, че предоставя убежище на "терористи" (кюрдските бойци и други групи), които Ердоган възприема за заплаха за режима си. Първоначално кандидатурата на северната страна бе придвижвана заедно с тази на Финландия, но Хелзинки получи заветното "да" от Анкара по-рано през тази година и официално стана членка на алианса през април 2023 г.

Всички 31 съюзници в НАТО трябва да одобрят членството на Швеция. То още не е ратифицирано от Турция и Унгария, като Будапеща увери, че ще подкрепи кандидатурата, само след "зелена светлина" от Анкара.

Не беше известно веднага кога членството на Швеция ще бъде одобрено. Преговори между Стокхолм и Анкара бяха отлагани след изгаряния на Корана в шведската столица.

Одобрението на Турция идва след компромиси от страна на Запада и конкретно Швеция. Стокхолм се съгласи да екстрадира турски граждани, които Ердоган възприема като заплаха за режима си, и се ангажира да приеме строги мерки срещу кюрдските движения на своя територия. На дневен ред отново е сделката между Турция и САЩ за доставка на американските изтребители  F-16. Тя бе спряна, след като Анкара закупи руската системата за противоракетна отбрана С-400.

Швеция и нейният съсед Финландия изоставиха десетилетия военен неутралитет, след като президентът Владимир Путин нареди на руските войски да нахлуят в Украйна през февруари 2022 г.