Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че САЩ и Европа трябва да бъдат заедно по въпроса за Украйна, и обвини руския президент Владимир Путин, че зове за мир, докато праща войници в Украйна, предаде Ройтерс.

"Сега е моментът САЩ и Европа да бъдат заедно, да бъдат твърди. На Русия не трябва да бъде позволено да преправи картата на Европа, защото тя прави точно това", каза той в Брюксел, където пристигна за среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

"Така че трябва да бъдем с Украйна в този момент. Тя има нужда от нашата финансова помощ и подкрепа, докато извършва реформи. Дори пред лицето на това военно клане тя се опитва да върви напред с реформите", допълни той.

Байдън обаче не спомена за възможни доставки на оръжие от САЩ за страната. Някои европейски лидери се опасяват, че такова нещо би довело до ескалация на конфликта.

"Русия нагнетява конфликта в Украйна, като праща там наемници. Путин не спазва нито едно от споразуменията, включително тези от Минск", каза още Байдън.

Той допълни, че има план за обсъждане с ЕС на енергийната сигурност.